Vrbovsko: Plenković u najmodernijem pogonu za preradu tvrdog drva u Europi

Vrbovsko: Plenković u najmodernijem pogonu za preradu tvrdog drva u Europi Vrbovsko: Plenković u najmodernijem pogonu za preradu tvrdog drva u Europi
Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT Radio Rijeka

Tvrtka "Cedar" iz Kastva, na području Grada Vrbovskog u Gorskom kotaru opsežnim ulaganjima razvija u europskim okvirima respektabilan pogon za preradu tvrdog drva, a to je industrijsko postrojenje danas posjetio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Na sastanku premijera i članova uprave "Cedra" sudjelovali su ministrica šumarstva Marija Vučković, zatim državna tajnica u Ministarstvu rada i socijalne skrbi Majda Burić, te predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Tvrtka Cedar s 350 zaposlenih nudi odgovor na pitanje kako gospodarski i razvojno poticati brdsko-planinska područja istaknuo je u Vrbovskom premijer Andrej Plenković. "Bitno je da u Gorskom kotaru postoje tvrtke koje ljudima mogu jamčiti posao te generirati gospodarski rast. Vjerujem da će daljnja aktivnost Cedra, koji je stopostotno izvozno usmjerena  kompanija,pridonijeti razvoju ne samo Vrbovskog i Gorskog kotara, već i dijela Like", rekao je premijer.

Potvrđuju to i investicijski planovi direktora Cedra Darka Prodana. "Mi ovdje razgovaramo o najvećem i tehnološki najkompletnijem pogodnu za obradu tvrdog drva u Europi. Dosadašnjim smo investicija, govoreći u brojkama, premašili iznos od 70 milijuna eura, a krajnji će se iznos kretati oko 100 milijuna", kaže Prodan.

"Cedar je drugi po veličini kupac Hrvatskih šuma koji uzima godišnje oko 100 tisuća kubika sirovine, što znači promet od približno 45 milijuna kuna. U narednom jednogodišnjem razdoblju razina isporuke bit će na razini ove godine", o tvrtki Cedar u velikim brojkama govori i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić.

Zbog tvrtki poput Cedra, država u Gorskom kotaru mora poticati ostanak radsnosposobnih ljudi, a da pomaka ima tvrdi gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić. "Na brojnim područjima smo dobili benefite, po osnovi poreznih prihoda i šumskog doprinosa ali i kroz zimsko oidržavanje cesta", rekao je Mufić.

Rezultate daju, rečeno je danas, i dosad provedene mjere aktivnog zapošljavanja. Poslušajte prilog Nenada Lučića:

Premijer Plenković u Vrbovskom, pripremio Nenad Lučić

Komentari