Vruće Riječke ljetne noći u muzejskim vrtovima

Vruće Riječke ljetne noći u muzejskim vrtovima

Najljepši riječki otvoreni vrt, uz Guvernerovu palaču (Foto: PPMHP / Facebook)

Dio glazbenog i kazališnog programa Riječkih ljetnih noći oživio je riječke parkove uz Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Prirodoslovni muzej. Međutim, pripremili su i sami muzeji ponešto u svojim vrtovima, a uskoro u Rijeku stižu i divovi s Patagonije.

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja nudi gradsku siestu u pivskom vrtu. A što se fieste tiče, ove godine program su dopunili virtualnim izložbama za posjetitelje vrta. Do sada su gosti mogli vidjeti izložbu o 120 godina Guvernerove palače, a od četvrtka 7. srpnja Muzej im nudi "Pogled unutra", u najvrednije predmete fundusa.

Ravnateljica Tea Perinčić ističe da je riječ o programu koji muzej izdvaja u ukupnoj ponudi Riječkih ljetnih noći, a posjetitelje nenametljivo podsjeća da ipak sjede u vrtu muzeja koji brine o zajedničkoj baštini u kojoj su, primjerice putna čaša Josipa II. i prsluk za spašavanje s Titanica.

U petak 8. srpnja Prirodoslovni muzej nudi "Divlju noć u Rijeci". U Parku Nikole Hosta, pokraj njihove zgrade, od 21 sat, u šetnji pod svjetlom baterijskih svjetiljki, posjetitelji će se upoznati sa životinjama koje su aktivnije noću nego danju. I to ne samo životinjama koje inače u tom parku možete sresti, bit će tu i nekih divljih "gostiju". Ravnateljica Željka Modrić Surina ističe da je to dio njihova nastojanja da park pretvore u pravi botanički vrt i dopune ga drugim kulturnim sadržajima. 

Na "Divlju noć" stići će i jedan gost iz inozemstva koji će najaviti izložbu "Divovi Patagonije", najveću ovoljetnu riječku atrakciju. Putujući program kojeg je u Europi vidjelo već milijun i pol posjetitelja prvi put je u hrvatskim granicama. Odnosno, upravo stiže, govori kustosica geolog paleontolog Nadia Dunato Pejnović

Divovi Patagonije imat će svoj posebni vrt u zatvorenom u zgradi Exportdrva na Delti, od petka 15. srpnja, a riječki Prirodoslovni muzej pripremio je i poseban dodatak u kojem će pokazati kako je Hrvatska izgledala u vrijeme dinosaura. Poslušajte:

Komentari