"Wagner, Grieg, Brahms": još jedan koncert za pamćenje u HNK Zajcu

"Wagner, Grieg, Brahms": još jedan koncert za pamćenje u HNK Zajcu

Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka

Simfonijski koncert "Wagner, Grieg, Brahms" u riječkom HNK Ivana pl. Zajca sinoć je ugostio eminentne goste, dirigenta Philippa von Steinaeckera i pijanista Federica Collija, koji su oduševili mnogobrojnu riječku publiku.

Za početak snažna, uzbuđujuća, gusto pisana uvertira iz Wagnerove opere "Majstori pjevači", a onda neki drugačiji, misaono proživljeni Grieg, pod nevjerojatnim prstima mladoga pijanista Federica Collija. Emotivno uzbuđujući, daleko od školski naučene izvedbe, dinamički savršeno oblikovan, s neobičnim zvukom jedva dotaknutih visokih tonova - tako je virtuozno zvučao Koncert za klavir i orkestar u a-molu Edvarda Griega.

Pijanist Federico Colli je prstima milovao tipke klavira i iz njega iznio neku novu viziju ovog djela te time posve oduševio publiku koja je dobila još jedan klavirski minijaturni biser kao dodatak.

A nakon pauze, Druga simfonija u D-duru Johannesa Brahmsa, koju je maestro Steinaecker memorirao i snažno i proživljeno prenio na izvrstan orkestar, u kojem posebno treba pohvaliti korpus drvenih puhača. Pljesak i povici Bravo! dugo su trajali, jer je to zaista bila glazbena večer za pamćenje. Poslušajte dojmove publike:

Publika o koncertu, pripremila Ana Marija Ilić

Komentari