Wong i Filipec oduševili riječku kazališnu publiku

Wong i Filipec oduševili riječku kazališnu publiku

Maestro Kah Chun Wong (Foto: HNK Ivana pl. Zajca)

Simfonijski koncert naziva "Goran Filipec svira Čajkovskog" orkestra Opere riječkog HNK Ivana pl. Zajca, pod dirigentskim vodstvom mladog maestra, gosta iz Singapura, Kaha Chuna Wonga, sinoć je održan pred ispunjenim i oduševljenim gledalištem.

Koncert je započeo zvučno savršeno izvedenim Simfonijskim plesovima Sergeja Rahmanjinova, trostavačnom orkestralnom suitom u kojoj se riječki orkestar još jednom potvrdio kao suvereni glazbeni korpus izvrsnih glazbenika. Svaka nota ovog djela zazvučala je čisto i u punoj snazi, superiorno odsviranih tempa, čvrste ritmike, suptilno izrađene dinamike i u neprekinutom nizu bez zastoja i pauza. Posebno treba istaknuti vrlo dobre limene puhače, kao i muzikalno izvedena sola oboe, engleskog roga i prve violine. Mladi maestro Wong preciznom je rukom s lakoćom vodio orkestar kroz zanimljivu partituru, pa je i publika sa zadovoljstvom nagradila izvedbu dugim aplauzom.

Drugi dio koncerta pripao je uvijek rado slušanom, istaknutom i talentiranom  pijanistu, rođenom Riječaninu, Goranu Filipecu koji je suvereno izveo jedno od najpopularnijih djela Čajkovskoga, Koncert za klavir i orkestar u b-molu br.1.  Svaki njegov nastup potvrda je sazrijevanja i iznimne suptilne snage izraza tog vrhunskog pijanista koji s lakoćom i dubokom proživljenošću koncertira na mnogim europskim i svjetskim pozornicama, ali uvijek s radošću ponovno dolazi u Rijeku. Čisti brzi pasaži, besprijekorna tehnika i izražajna dinamika oduševili su publiku koja je zažarenih dlanova uspjela od Gorana Filipeca izmamiti još dva dodatka kojima je završila još jedna u nizu vrlo uspješnih koncertnih večeri. Poslušajte osvrt Glorie Fabijanić Jelović:

Filipec i Kah, pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari