Zabranjeno branje smilja na otocima

Zabranjeno branje smilja na otocima

Foto: Pixsell

Na svim otocima je odlukom Ministarstva zaštite okoliša i prirode zabranjeno branje smilja, dok je na ostalim dijelovima obale jesenski dio sakupljanja skraćen za 45 dana.

Branje smilja na otocima zabranjeno je jer su otočki pašnjaci, na kojima, između ostaloga samoniklog bilja, raste i smilje, važni za stočarstvo i pčelarstvo. 

Posebice je problematična situacija na kvarnerskim otocima Krku, Rabu, Cresu, Lošinju i Pagu. Smilje se čupa zajedno s korijenjem, umjesto rezanjem vrhova biljke, čime se uništava vrsta i stanište. Veće grupe berača dolaze na jedno mjesto na kojem poberu sve što nađu, čime slabi klijavost biljke. 

Dodatni problem nastao je zato što skupljači nisu tražili suglasnosti vlasnika zemljišta na kojem su sakupljali, što su rješenjem ministarstva nositelji dopuštenja bili obvezni, te su ulazili u maslinike, vrtove, rušili su suhozide puštajući stada ovaca van, nanoseći tako goleme štete vlasnicima zemljišta, navodi Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Novi će se uvjeti propisati rješenjima kojima se djelomično ukidaju prethodno izdana rješenja za sakupljanje smilja. Rješenje o djelomičnom ukidanju bit će dostavljeno svakoj fizičkoj i pravnoj osobi koja je dobila rješenje za sakupljanje smilja – njih ukupno 29 u  2014. godini.

Odluku je danas komentirao i zamjenik primorsko-goranskog župana Marko Boras Mandić:

Komentari