Zagreb: Remek-djela Zbirke Farnesina u Muzeju suvremene umjetnosti

Zagreb: Remek-djela Zbirke Farnesina u Muzeju suvremene umjetnosti

Ellena Bellantoni, Lisica i vuk - borba za moć, 2014. (Foto: MSU)

Nađete li se ovih dana u Zagrebu, svratite do Muzeja suvremene umjetnosti, i to na izložbu remek-djela iz glasovite rimske Zbirke Farnesina. Šezdesetak umjetnika, putem 74 djela, predstavlja talijansku umjetnost od pedesetih godina do danas.

Izložba pokriva široki raspon medija, od klasičnog slikarstva i skulpture, do objekata, fotografije, instalacija i video radova. Okosnica izložbe su Zbirka Farnesina inače je smještena u istoimenoj rimskoj vili koja je sjedište talijanskog Ministarstva vanjskih poslova. Upravo je tome Ministarstvu povjerena briga o zbirci.

U Rijeci, u sklopu Dana talijanske kulture, u Galeriji Kortil izlažu Michelangelo Pistoletto i dvojica mladih umjetnika, Luigi Moio i Luca Sivelli iz Napulja. Veliki Pistoletto predstavlja se radom "Love Difference" iz 2003., dok videoumjetnici Moio & Sivelli predstavljaju svoje viđenje jadranskih luka. Izložba je zamišljena kao umjetnički dijalog na temu Mediterana, mora "koje spaja gradove i narode, i to u jednom kritičnom trenutku, kada upravo taj isti Mediteran predstavlja nepremostivu prepreku za ljude", napisao je u predgovoru kataloga generalni konzul Italije u Rijeci Paolo Palminteri. Izložba se može razgledati do 28. listopada.

Talijansko Ministarstvo vanjskih poslova posjeduje niz vrijednih umjetničkih djela, a od 2000. godine službeno je odlučeno da ta zbirka bude institucionalizirana i da se obogati novim djelima, doznajemo od Ružice Babić iz Talijanskog insitituta za kulturu u Zagrebu. Zbirka se stvara po principu dugotrajne posudbe – stručni odbor Ministarstva odabire umjetničke radove koji na određeno vremensko razdoblje postaju dio zbirke, nakon čega se vraćaju umjetniku, odnosno vlasniku, tumači Babić.

Na taj se način zbirka stalno upotpunjava i mijenja kako bi pratila zbivanja u talijanskoj suvremenoj umjetnosti, a trenutno broji tri stotine djela. Za potrebe zagrebačke izložbe, kustosi Martina Corgnati i Giovanni Iovane s Akademije Brera u Milanu, zbirku su dopunili djelima iz drugih privatnih i javnih institucija, a jedan dio građe posuđen je i iz Muzeja suvremene umjetnosti.

"Pokušali smo najboljim umjetničkim djelima predstaviti najznačajnije, najvažnije i najinovativnije pokrete, ne gubeći iz vida posebnosti Zbirke Farnesina koja je temelj izložbe", kaže kustosica Martina Corgnati. "Naravno, kad je riječ o suvremenoj umjetnosti, izbor prikazanih djela i autora odražava kuratorske osobnosti nas koji smo izložbu postavljali, dok je kod povijesno priznatih umjetnika i pokreta izbor bio očit – jasno je da su prikazani jedan Lucio FontanaAlberto BurriGiuseppe CapogrossiCarla Accardi…", kaže Corgnati.  

U sklopu izložbe će se na medijskoj fasadi MSU-a prikazivati i recentni videorad umjetničkog dvojca Masbedo, a među mlađom generacijom umjetnika su i Elena BellantoniLuca VitoneCristallino PintaldiDonatella Spaziani… Izložbu organiziraju talijansko Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo kulture, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu i MSU, a ostaje otvorena do 13. studenoga. Poslušajte prilog:

Zbirka Farnesina, pripremila Tajana Petrović Čemeljić

Komentari