Zajc, Beethoven, Šostakovič: Prekretnice - jedinstvena izvedba!

Zajc, Beethoven, Šostakovič: Prekretnice - jedinstvena izvedba!

Foto: HNK Zajc

Prvim koncertom riječkog simfonijskog orkestra u 2021. godini dirigirao je Valentin Egel, novoizabrani glavni dirigent HNK Ivana pl. Zajca. Već je u prvoj skladbi, uveriri zajčeve opere "Mislav" pokazao zapanjujuće dirigentske vještine.

Orkestar je pokazao bogatu interpretaciju i pomno izrađenu dinamiku, a najdojmljivije su bile brojne nijanse pjana.

Druga skladba na repertoaru bila je koncert za violinu i orkestar u D-duru Ludwiga van Beethovena u kojem je gost bio Thomas Goldsmith, otac dirigenta. Svaki glazbenik koji sa 73 godine nastupi kao solist zaslužuje veliko poštovanje, ali također izaziva i polemike, jer je vrlo malo glazbenika koji su u toj dobi koncertno aktivni.

Thomas Goldsmith je itekako zaslužio aplauz. Nije publiku osvojio briljatnošću i besprijekornim tehničkim vještinama, već je ponudio duboko razumijevanje partiture, interpretacijski zanimljive cjeline koje izlaze iz okvira stilskog razdoblja i čiste poetične visoke tonove. Skladna cjelina velikog raspona izraza razborito je plijenila puninom i sabranošću u odmjerenoj i lijepo zaokruženoj izvedbi.

Vrhunac koncerta bilo je izvođenje prve simfonije u f-molu op 10. Dmitrija Šostakovića. Iako riječki orkestar čine vrlo dobri glazbenici, u ovom koncertu pokazali su toliku virtuoznost i dramaturgiju djela rapsodičnih širina da sa sigurnošću možemo tvrditi da je publika čula jednu od najboljih izvedbi riječkog orkestra u ovoj sezoni.

Vrhunske puhače, gudače, udaraljkaše i pijanista ujedinio je Egel u jedinstvenu glazbenu misao, u kompaktnu i homogenu izvedbu koja se rijetko čuje. Sudeći po početku godine, očekuje nas zanimljiva koncertna sezona u Rijeci. Poslušajte:

Jedinstvena izvedba riječkih simfoničara, pripremila Ana Marija Ilić

Komentari