Zaključak prvog Kazališnog sabora HNK Zajca: promjena Zakona o kazalištu

Zaključak prvog Kazališnog sabora HNK Zajca: promjena Zakona o kazalištu Zaključak prvog Kazališnog sabora HNK Zajca: promjena Zakona o kazalištu
Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka

ZA Kazališni sabor HNK Zajca (Foto: Lea Domijan Fišter / Radio Rijeka)

Publika HNK Ivana pl. Zajca nije pasivni konzument nego dio Kazališta: Nakon programa Diplomirani gledatelj za pripadnike svih generacija, ove sezone okupio se Kazališni sabor, a prva sjednica održana je sinoć.

Već je u programu tandema Frljić/Blažević za "Novo, odgovorno, različito: Hrvatsko narodno kazalište u Rijeci" najavljeno da publiku neće svoditi na pasivnog konzumenta gotovog kazališnog proizvoda, nego će raditi na integriranju u život kazališta i educiranje. 

U Rijeci je počela nova kazališna sezona. Balansirajući između spontane dramaturgije i spontane demokracije u HNK Ivana pl. Zajca konsituran je Kazališni sabor čiji su članovi svi oni koji su došli i koje je zanimala rasprava o budućnosti kazališta, na ozbiljan i manje ozbiljan način.

Zastupnik Nikola Petković: "Ja, kao lojalan Hrvat, ni od ovog Sabora ne očekujem ništa, kao ni od onog pravog, a s obzirom na to da je moja politika i moj koncept NIŠTA, ništa me neće iznenaditi niti razočarati i u skladu s tim - ostat ću angažiran."

Konstituirajuću sjednicu Kazališnog sabora vodio je v.d. intendanta Marin Blažević: "Meni se učinilo da je vrijeme za nastavak projekta Diplomirani gledatelj i da odemo na jednu višu razinu."

Cilj projekta Kazališnog sabora je uspostavljanje Rijeke kao kazališnog središta, u kojem se kritički i interdisciplinarno promišljaju izvedbene umjetnosti uz veći utjecaj publike. Zasjedat će jednom mjesečno, bit će dostupan na društvenim mrežama, a svaka će sjednica imati drugog predsjedatelja, iz redova ansambla, uprave ili gostiju. Zastupnici će pitati, replicirati, kritizirati i predlagati.

S konstituirajuće sjednice već prijedlog - da se pokrene izmjena Zakona o kazalištu, a nakon izbora utvrde financijske obveze države preme nacionalnim kazalištima te da sukladno količini uloženog novca bude i jačina utjecaja na repertoar i upravu pojedinog teatra. Poslušajte dio atmosfere:

Zaključak prvog Kazališnog sabora HNK Zajca: promjena Zakona o kazalištu, pripremila Lea Domijan Fišter

Komentari