Zakon o dadiljama ovog tjedna u Saboru

Zakon o dadiljama ovog tjedna u Saboru

Foto: FreeDigitalPhotos

Nakon osam godina od prve inicijative riječke Udruge Portić, Hrvatski sabor konačno će donijeti Zakon o dadiljama, pa će 132 osposobljene dadilje napokon moći legalno raditi. Zakon će olakšati život i roditeljima jer mogu izabrati dadilju koja je prošla više od 500 sati teoretske i praktične nastave, a prije toga i strogu selekciju.

Ksenija Vičić iz Udruge Portić ističe da su u prvoj generaciji imali 16 dadilja, a u generaciji 2011. od stotinjak prijavljenih selekcijski je postupak prošlo tek njih 18. Obrazovane su u riječkome Narodnom učilištu, ali kad su stekle stručno zvanje, nije bilo ozakonjeno. Nakon godina upornog lobiranja i dokazivanja, zakon u srijedu ide na drugo čitanje.

Zakon propisuje da se čuvati mogu djeca do 14. godine života. Jedna dadilja smije čuvati najviše šestero djece i mora zadovoljiti zdravstvene i prostorne uvjete. Posao se može obavljati stalno i povremeno, a registirati se mogu kao obrtnice ili zaposlene kod obrtnika koji je registiriran kao educirana dadilja. Ne mogu se registrirati kao Trgovačka društva kako bi se spriječila nelojalna konkurencija vrtićima.

Financijska potpora dadiljama prepuštena je lokalnim samoupravama, a najavljeno je da bi educirane dadilje u legalni posao mogle krenuti početkom ljeta. Javlja Saša Vuksan:

 

 

 

Komentari