Zaleđeni Gorski kotar - peti dan

Zaleđeni Gorski kotar - peti dan Zaleđeni Gorski kotar - peti dan
Premijer Zoran Milanović i župan Zlatko Komadina u Mrkoplju (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka) Premijer Zoran Milanović i župan Zlatko Komadina u Mrkoplju (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)
Ministar Ivan Vrdoljak u Gorskom kotaru (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka) Ministar Ivan Vrdoljak u Gorskom kotaru (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)
Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka

Ovo nije crno-bijela fotografija: goranske šume uništene su ledom (Foto: Branimir Kosovac/HRT centar Rijeka)

Sanacija štete u Gorskom kotaru trajat će mjesecima. Iako su temperature malo porasle, taj je dio zemlje i dalje okovan ledom. Zbrajaju se štete od nevremena, a bez struje još je osam tisuća domaćinstava. Kako bi za popravljanje štete dobili novac Europske unije, Gorani traže proglašenje prirodne katastrofe.

Peti je dan kako se Gorski kotar suočava s ozbiljnim posljedicama ledene kiše, koje su posebno teške u prometu i elektroopskrbi. Zbog toga je Gorski kotar posjetio premijer Zoran Milanović, a područje je obišao i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u pratnji direktora Hrvatske elektroprivrede Tomislava Šerića. Premijer je čestitao svima koji naporno rade da bi se život što prije vratio u normalu. Ministar Vrdoljak je naglasio da se radi o velikoj elementarnoj nepogodi i ekstremnom stanju, a prioritet je obnoviti elektromrežu na koju nije spojeno oko 8 tisuća ljudi. 

Zbog iznimno teških uvjeta i dalje je u prekidu željeznički promet između Rijeke i Ogulina. Obzirom na situaciju na pruzi - stabla koja su popadala ili se savijaju i ulaze u profil pruge te oštećenja koja su nastala rušenjem stabala - teško je kazati kada će promet biti uspostavljen.

Svakodnevno 150 radnika sanira oštećenja, a jučer je na dijelu pruge Ogulin - Moravice promet pokrenut zahvaljujući dizel-lokomotivama. Danas se na tom dijelu pruge popravlja kontaktna mreža. U međuvremenu se promet od Rijeke do Ogulina, bez usputnih zaustavljanja, odvija autobusima.

Teškoća ima i na pruzi Rijeka - Ljubljana zbog velikih oštećenja vodova i ledene kiša koja ih je okovala, posebno na području Pivke i Postojne. Trenutno je nemoguće procijeniti financijsku štetu koju je ova nepogoda nanijela Hrvatskim željeznicama.

Dan nakon što je za cijeli Gorski kotar donio odluku o proglašavanju elementarne nepogode, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina danas obilazi općine Lokve, Mrkopalj i Ravnu Goru te grad Vrbovsko. Sutra se očekuje dolazak predsjednika Ive Josipovića te ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.

Na autocesti Rijeka-Zagreb zbog povremenih padova napona električne energije pojedini tuneli ostaju bez struje i rasvjete, a vozače nije moguće pravovremeno upozoriti na stanje u prometu. Zbog skidanja leda s portala tunela i znakova, usporeno se vozi dionicom između čvora Ravna Gora i tunela Tuhobić. Zbog poledice i srušenih stabala zatvorene su sve državne, županijske i lokalne ceste na području Vrbovskoga, Delnica, Čabra i Gornjeg Jelenja. 

Situaciju u Gorskom kotaru danas su pratili Nenad Lučić i Josip Krmpotić, a imamo i izjavu premijera Milanovića snimljenu danas poslijepodne u Mrkoplju:

Milanović u Mrkoplju, pripremio Nenad Lučić

Štete - struja, pripremio Nenad Lučić

Štete - željeznica, pripremio Josip Krmpotić

Komentari