Zamućeno jezero: idealni uvjeti za Europski kup u podvodnoj orijentaciji

Zamućeno jezero: idealni uvjeti za Europski kup u podvodnoj orijentaciji Zamućeno jezero: idealni uvjeti za Europski kup u podvodnoj orijentaciji
Djevojke iz hrvatske reprezentacije konkuriraju Europi (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka) Djevojke iz hrvatske reprezentacije konkuriraju Europi (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)
Ništa bez dobra alata (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka) Ništa bez dobra alata (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Tren pred zaron (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)

Višednevne kiše zamutile su i snizile temperature rijeka i jezera. Unatoč tome, jezero Lepenica kod Fužina od jučer je lokacija održavanja dvodnevne finalne utrke Europskog kupa u podvodnoj orijentaciji.

Proteklih su se dana, uz uglavnom kišovito vrijeme, temperature u Gorskom kotaru kretale oko kasnojesenskih desetak stupnjeva celzijevih iznad nule, a uz takve vremenske uvjete snizila se i temperatura vode goranskih rijeka i jezera. 

Višednevne su kiše dodatno zamutile vodu jezera Lepenica, no to su, kaže potpredsjednik riječkog kluba podvodnih aktivnosti "3. maj" Giordano Crancich optimalni uvjeti za održavanje natjecanja u podvodnoj orijentaciji jer prema pravilima ovoga sporta vidljivost i ne smije biti veća od tri metra. 

Drugim riječima, pri ronilačkom prolasku stazom važno je dobro koristiti instrumente za snalaženje, što podvodnoj orijentaciji daje posebnu natjecateljsku draž. Natjecatelj se nalazi u specifičnom ambijentu, ispod površine zamućene vode, a pronalaženje vidljivih orijentira u pojedinačnoj, ili partnera u ekipnoj utrci, stvara poseban sportski adrenalin, svjedoči Crancich.

Hrvatska je u podvodnoj orijentaciji, organizacijom natjecanja, ali i rezultatski, konkurentna Europi, tvrdi glavni sudac finala na Lepenici Vladimir Žic. Podsjeća da su naše djevojke lani bile druge, a i ove godine imaju priliku postići isti rezultat. 

Na završnim utrkama Europskog kupa u podvodnoj orijentaciji sudjelovalo je četrdesetak natjecatelja iz šest zemalja. Poslušajte:

Europski kup u podvodnoj orijentaciji na jezeru Lepenica, pripremio Nenad Lučić

Komentari