Zapaljena Kožarićeva skulptura "Stog sijena" u središtu Rijeke

Zapaljena Kožarićeva skulptura "Stog sijena" u središtu Rijeke Zapaljena Kožarićeva skulptura "Stog sijena" u središtu Rijeke
Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka
Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka
Ostao je samo potporanj (Foto: HRT - Radio Rijeka) Ostao je samo potporanj (Foto: HRT - Radio Rijeka)
Ostao je samo potporanj (Foto: HRT - Radio Rijeka) Ostao je samo potporanj (Foto: HRT - Radio Rijeka)

Skulptura je bila postavljena na Trgu 128. brigade HV-a (Foto: Branka Malnar / HRT - Radio Rijeka)

Nakon sinoćnjeg požara u središtu Rijeke, tek po završetku policijske istrage znat će se je li riječ o neslanoj šali ili o opasnoj poruci provoditeljima projekta Europske prijestolnice kulture! Podsjećamo da je izgorjela skulpturalna instalacija "Stog sijena" Ivana Kožarića.

Ta je Kožarićeva skulptura prvi put bila postavljena 1996. godine ispred Kneževa dvora u Dubrovniku, na izložbi "Otok". Riječki Muzej Moderne i suvremene umjetnosti, uz potporu obitelji Kožarić i gradskih komunalaca, postavio ju je ponovno u Rijeci, kako bi simbolički označavala "početak žetve kulturnih događanja u godini Europske prijestolnice kulture".

Postavljena je kao dio programskog pravca "Doba moći" u okviru projekta EPK u Rijeci. No već prva u nizu umjetničkih intervencija u javnom prostoru, koji je građanima predstavljen kao "pokušaj preobrazbe i personaliziranja urbanih lokaliteta, koji umjetnost inegrira u rutinu svakodnevice, a trebao je naglasiti gostoprimstvo i toleranciju", sinoć se protvorila u suprotnost svega navedenog.

Srećom, u požaru koji je planuo oko 22 sata nije bilo ozlijeđenih ni materijalne štete, a zapovjednik smjene Javne vatrogasne postrojbe u Rijeci Dino Škamo kaže:

Škamo: Nije bilo nimalo lako ugasiti taj požar, pripremila Lea Domijan Fišter

Komentari