Zaradu od koncesija ulagati u uređenje pomorskog dobra

Zaradu od koncesija ulagati u uređenje pomorskog dobra

Okupljeni u Cresu (Foto: PGŽ)

Povećavanje efikasnosti i kvalitete upravljanja zajedničkim prostornim resursom županije bio je glavni motiv današnjeg trećeg plenarnog savjetovanja regionalne i lokalne samouprave Primorsko-goranske županije. Predstavljen im je i novi Zakon o procjeni nekretnina.

Primorsko goranski župan Zlatko Komadina i suradnici u Cresu su se sastali s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja županije. Glavno pitanje bilo je kako što više uprihoditi od pomorskog dobra da bi se prihod uložilo u uređenje toga dobra. Naglasak je bio na uređenju luka i lučica, trajektnih luka te plaža i obale u koncesijama, na mjestima za koja ima komercijalnog interesa.

Novi Zakon o procjeni nekretnina, kojeg možete pročitati ovdje,  predstavio je zamjenik ministrice graditeljstva Željko Uhlir. Najvažnije: Županija će za sve općine i gradove, osim Rijeke, morati voditi bazu podataka koja će služiti kod određivanja vrijednosti nekretnine te kao podloga za porez na nekretnine, koji će biti prihod gradova i općina.

Bilo je riječi i o stvaranju kulturne mreže te Hitnoj helikopterskoj medicinskoj pomoći što je trenutno u probnom radu te uvođenju sustava takve pomoći za koju treba osigurati 12 milijuna kuna. "Računamo da veći dio treba snositi Republika Hrvatska, a ostatak gradovi i općine, Županija i turistički sektor. Učinit ćemo sve da taj sustav zaživi za sljedeću glavnu turističku sezonu," poručio je u Cresu župan Komadina.

Komentari