Zašto čitati knjigu Perinčić: "Rijeka ili smrt! / Rijeka or death!"

Zašto čitati knjigu Perinčić: "Rijeka ili smrt! / Rijeka or death!" Zašto čitati knjigu Perinčić: "Rijeka ili smrt! / Rijeka or death!"

Tea Perinčić u studiju HRT - Radio Rijeke (Foto: Gloria Fabijanić Jelović / HRT - Radio Rijeka)

Treba pročitati knjigu Tee Perinčić "Rijeka ili smrt! / Rijeka or death!" s podnaslovom D'Annunzijeva okupacija Rijeke 1919.-1921. Autorica je povjesničarka i muzeologinja, viša kustosica Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci.

Knjiga govori o razdoblju nakon Prvog svjetskog rata kada je skupina građana Rijeke koja je smatrala da Rijeka treba pripasti Italiji pozvala Gabrielea D'Annunzia da im pomogne u toj nakani. D'Annunzio je prihvatio poziv Talijanskog narodnog vijeća u Rijeci, okupio vojsku i ušao u Rijeku.

D'Annunzijevu vladavinu karakterizirali su pritisci, maltretiranja i proganjanja hrvatskog i ostalog netalijanskog stanovništva Rijeke. Radilo se o teškom periodu u kojem je krenulo propadanje grada u svakom smislu, među ostalim i urušavanjem do tada kozmopolitskog duha grada.

Knjiga "Rijeka ili smrt! / Rijeka or death!" predstavljena je uoči obljetnice tzv. Krvavog Božića 1920. godine kada je, nakon petodnevnog sukoba sa službenom talijanskom vojskom i razaranja grada, D'Annunzio poražen te je morao otići iz Rijeke.

Tekst se naslanja na izložbu "D'Annunzijeva mučenica / L'olocausta di D'Annunzio" koja je otvorena na stotu obljetnicu D'Annunzijeve okupacije Rijeke 12. rujna 2019., u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.

Izložba i knjiga donose tumačenje D'Annunzija iz humanističke pozicije suvremenog antifašizma na kojem je izgrađena moderna Europa. Dio su projekta Europske prijestolnice kulture, programske cjeline Doba moći kroz koju Rijeka predstavlja svoju uzbudljivu povijest, ujedno i europsku povijest.

Poslušajte razgovor s autoricom:

Box in: Zašto čitati knjigu Tee Perinčić "Rijeka ili smrt!", pripremila Gloria Fabijanić Jelović

Komentari