Zašto je u Gorskom kotaru padala ledena kiša?

Zašto je u Gorskom kotaru padala ledena kiša?

Foto: Branimir Kosovac/HRT centar Rijeka

Nitko nije mogao predvidjeti razorne posljedice koje je tzv. "ledena kiša", odnosno kiša koja se ledi u dodiru s podlogom, prošlog vikenda izazvala u Gorskome kotaru - neprohodne prometnice, uništeni dalekovodi, zaleđene šume, potpuna odvojenost od ostatka svijeta. Što se zapravo dogodilo?

Riječ je o poznatom, iako rijetkom fenomenu, tumači nam meteorolog Ivan Novak iz riječkoga Pomorskoga meteorološkog ureda. Za stvaranje takve kiše potrebno je da atmosferska situacija bude obrnuta od uobičajene: temperatura u višim slojevima atmosfere mora biti toplija, a u nižima sve hladnija. Tada na zemlju padaju kapljice kiše koje se prolaskom kroz atomsferu hlade do temperature ispod ništice - i zalede se u trenutku kad udare o podlogu.

Uobičajeno je da se atmosfera u cijelosti ili zagrije ili rashladi, pa ovisno o tome počne padati kiša ili snijeg. Ovako dugotrajna pojava jezgre hladnog zraka iznad kojega je strujao topliji zrak - što je stvorilo uvjete za ovolike količine kiše koja se ledi pri tlu - do sada nije zabilježena na našem području i sigurno će biti zanimljiva za znanstvena istraživanja, smatra Ivan Novak.

Mnogi će se Riječani možda sjetiti jedne davne riječke kiše koja se ledi pri tlu, koja je padala u siječnju 1987. godine, i zaledila zgrade i stabla. Na taj je led kasnije napadao i snijeg, tako da je svaki izlazak na ulicu predstavljao pravu avanturu.

Kao posljedica klimatskih promjena, opća temperatura na Zemlji polagano raste. Što je atmosfera toplija, u njoj ima više energije, zbog čega su atmosferski procesi jači i silovitiji. To objašnjava zbog čega sve češće svjedočimo ekstremnim vremenskim pojavama posvuda na planetu - pa i na našem području. Poslušajte razgovor s Ivanom Novakom:   

Komentari