Zašto vrijedi "Pogled u oporuku Fausta Vrančića"?

Zašto vrijedi "Pogled u oporuku Fausta Vrančića"? Zašto vrijedi "Pogled u oporuku Fausta Vrančića"?
Zapis s kojim je uspoređen završni dio oporuke i potvrđena autentičnost Vrančićeva potpisa (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka) Zapis s kojim je uspoređen završni dio oporuke i potvrđena autentičnost Vrančićeva potpisa (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka
Preslika, prijepis i prijevod oporuke (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka) Preslika, prijepis i prijevod oporuke (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka
Jedna od darovnica (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka) Jedna od darovnica (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka
Genealoško stablo obitelji Vrančić i Draganić Vrančić (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka) Genealoško stablo obitelji Vrančić i Draganić Vrančić (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)
Otvaranje izložbe pomogli su Ministarstvo kulture i Družba "Braća Hrvatskog Zmaja" Stol riječko-bakarski (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka) Otvaranje izložbe pomogli su Ministarstvo kulture i Družba "Braća Hrvatskog Zmaja" Stol riječko-bakarski (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

Potpisano rukom Fausta Vrančića (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

U Državnom arhivu u Rijeci čuvaju 400 godina star, originalni primjerak oporuke jezikoslovca, izumitelja i diplomata Fausta Vrančića, a sada je mogu vidjeti svi znatiželjnici. Izložba je otvorena do kraja travnja.

"Pogled u oporuku Fausta Vrančića" izložba je koja, osim pogleda na originalnih pet listova oporuke, nudi njene prijepise na latinskom i prijevode na hrvatski jezik, zatim kopiju zapisa temeljem kojeg je utvrđeno da je riječ o originalnoj oporuci te još nekoliko vrijednih dokumenata, izdvojenih iz arhivske građe što ju je Državnom arhivu u Rijeci donirala, još 2010. godine, obitelj Draganić Vrus iz Opatije.

Uz 400. obljetnicu smrti Fausta Vrančića DAR je organizirao izložbu te predstavio Zbornik radova "Izvori za povijest obitelji Draganić Vrančić u Državnom arhivu u Rijeci". U njemu, među ostalim, uz popis arhivskog fonda koji se čuva u Rijeci, prenose i popis fonda iz zadarskog arhiva, jer je riječ o građi koja se ne može proučavati neovisno jedna o drugoj.

Zapravo je paradoks da o životu jedne od najznačajnijih osoba europskoga javnog života s kraja 16. i početka 17. stoljeća doznajemo iz podataka njegova javnog djelovanja, ali o privatnom životu rođenog Šibenčanina ne znamo gotovo ništa. Primjerice, iz jedne od darovnica koje su dio izložbe, povjesničari su prvi put doznali da je Faust Vrančić, svećenik i biskup, sebi odabrao crkveno ime Bazilije.

Izložba u Državnom arhivu u Rijeci ostaje otvorena do kraja travnja, a onda će put Vrančićeva rodnog Šibenika, nadaju se i Zagreba, a onda i nekih drugih mjesta.

A u međuvremenu, zašto biste zavirili u Vrančićevu oporuku i kako znamo da je riječ doista o originalu potpisanom njegovom rukom te da su onda dokumenti koji se čuvaju u Zadru i Šibeniku kopije? Poslušajte razgovor s autoricom izložbe, povjesničarkom dr. Ivom Kurelac:

Komentari