Zašto zovemo Zeleni telefon?

Zašto zovemo Zeleni telefon? Zašto zovemo Zeleni telefon?
Foto: Udruga Žmergo Foto: Udruga Žmergo
Foto: Udruga Žmergo Foto: Udruga Žmergo
Foto: Udruga Žmergo Foto: Udruga Žmergo
Foto: Udruga Žmergo Foto: Udruga Žmergo

Ovakve prizore ne želimo gledati za šetnje šumom (Foto: Udruga Žmergo)

Na Zeleni telefon Udruge Žmergo u prvoj polovici godine stigle su 33 prijave građana. Najviše je poziva bilo s područja Liburnije, a građani najčešće zovu zbog otpada.

Zeleni telefon je jedna od aktivnosti projekta Partnerstva za okoliš što ga financira Europska Unija i sufinancira UZUVRHA. Telefon pokriva područje cijele Hrvatske, a Žmergo je zadužen za Primorsko-goransku županiju od 1998. godine.

Ove godine je najviše je prijava, prema kategorijama, vezano uz otpad, 66 posto i time je nastavljen trend. Po broju poziva slijede kategorije zelenilo, šume, vode i zrak. U kategoriji otpada prevladavaju prijave vezane uz divlja odlagališta, posebno građevinskog. Osim toga građani zovu da bi saznali kamo mogu odložiti posebne kategorije otpada: elektronički i građevinski otpad, tetrapake i sl., te da bi prijavili prepune kontejnere za otpad i otpad koji se nalazi izvan spremnika.

Zeleni telefon je služba za rješavanje problema zaštite prirode i okoliša. Služi kao servis građanima za dobivanje informacija, prijavljivanje problema i nepravilnosti, pokretanje inicijativa te medijsko aktualiziranje problema okoliša i prirode.

Pogledajte što su Žmergovci snimili po dojavama i javite slično, broj Zelenog telefona je 072 123 456.

Komentari