Zavičajnim klubom do svijesti o zajedništvu

Zavičajnim klubom do svijesti o zajedništvu

Knežević i Rački (Foto: Nenad Lučić/Radio Rijeka)

Desetljeće i pol uspješne suradnje prigodnom svečanošću u gradskoj upravi obilježili su Grad Delnice i Društvo Gorana iz Rijeke. Pritom je posebno istaknuta važnost Udruge u jačanju zavičajnog identiteta, ali i pružanja različitih oblika pomoći Gorskom kotaru.

Predsjednica riječkog Društva Gorana Mirjana Rački ističe da je teško pobrojati niz kulturnih, humanitarnih, ali i gospodarskih inicijativa kojima je Udruga nastojala pomoći Gorskom kotaru. Poticanjem zajedništva pokušava se potaknuti Gorane da ne prekidaju veze sa zavičajem. U Društvu je 450 članova i obitelji koje su otišle iz Gorskog kotara, a sada se na neki način vraćaju natrag, ako ništa drugo održavaju svoje kuće i ognjišta, upozorava Rački.

Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević ističe da suradnja sa zavičajnim klubovima može biti dodatni poticaj goranskom zajedništvu koje je pridonijelo da su na probleme Gorskog kotara odnedavno ozbiljnije počeli reagirati i predstavnici državnih vlasti. Očito su shvatili da su se Gorani probudili i da više neće olako prihvaćati neke situacije i rješenja koja je netko zamislio da bi takva trebala biti, zaključuje Knežević.

S lošim rješenjima za Gorski kotar, rečeno je danas, ne slažu se ni oni koji sa svojim krajem održavaju vezu preko zavičajnog kluba u Rijeci, vjerujući da za rodni kraj mogu učiniti i više od onoga što su dosad činili. Poslušajte što je na svečanosti zabilježio Nenad Lučić:

Komentari