Završen maratonski stečaj riječkog Brodomaterijala

Završen maratonski stečaj riječkog Brodomaterijala

Frane Trošelj i Andrija Čordašev, mali dioničari Brodomaterijala (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Nakon 18 godina završen je stečaj riječkog Brodomaterijala. Maratonski stečaj primjer je nebrige države, koja je 75-postotni vlasnik trgovačke tvrtke, rekao je Frane Trošelj u ime udruge 700 malih dioničara ispred Trgovačkog suda u Rijeci. Za stečaj je utrošeno više od 71 milijun kuna.

Završni račun pokazuje da izgubljeno je 400 radnih mjesta, a za postupak stečaja Brodomaterijala utrošeno više od sedamdeset milijuna kuna. Imovina Brodomaterijala bila je dvostruko veća od dugovanja vjerovnicima - imovina je vrijedila 180 milijuna kuna, a dugovi su manji od 90 milijuna, rekao je Frane Trošelj, po čijem je mišljenju pokretanje stečaja u takvoj situaciji ravno veleizdaji domovine.

"A i kada je već Grad Rijeka pokrenuo stečaj, to se tehnički moglo riješiti i namiriti vjerovnike u manje od godinu dana, nakon čega je trebalo ozdraviti tvrtku koja je imala dobru međunarodnu reputaciju", smatra Trošelj.

Uz Trgovački sud u Rijeci, koji je za 18 godina postupka naplatio 71 milijun kuna, za rasprodaju Brodomaterijala Trošelj odgovornim smatra i Ministarstvo državne imovine. Prema Završnom računu stečaja Brodomaterijala d.d. u stečaju, u vrijeme pokretanja postupka je imovina tvrtke iznosila 180.546.821 kunu. Vjerovnicima je isplaćeno 95.684.094 kuna, a za vođenje stečajnog postupka potrošeno je 71.072.000 kuna.

Na kraju stečajne agonije oštećeni su i mali dioničari i državni proračun, tvrdi Trošelj. Poslušajte i pročitajte:

Trošelj o stečajnoj agoniji Brodomaterijala, pripremila Neva Funčić

Komentari