Završeno je Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021.

Završeno je Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021.

Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. (Foto: Vladimir Jurić / HRT - Radio Rijeka)

Jučer je u Rijeci završilo Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. koje se je od 12. do 19. rujna održavalo u prostorima Exportdrva. Na ovogodišnjem Svjetskom natjecanju brodomaketara ocjenjena je 181 maketa, od kojih su 62 ocjenjene kao zlatne, 61 kao srebrna i 44 kao brončane.

Predstavnici Bjelorusije, Bugarske, Češke, Hrvatske, Italije, Poljske, Rumunjske i Ukrajine natjecali su se prema pravilima NAVIGA u sekciji C koja ima osam razreda (C1 - makete s veslima i jedrilice, C2 - makete brodova na motorni pogon, C3 - makete instalacija, dijelovi broda, lučka postrojenja, dijelovi luke, dijelovi brodogradilišta i oprema, C4 - minijaturne makete brodova razred C1 do C3 u omjeru 1:250 ili manjem, C5 - brodovi u boci, C6 - plastične makete, C7 - kartonske i papirnate makete, C8 - makete iz kompleta za sastavljanje).

Najbolje su odabrali suci natjecanja: Martin van Gelderen kao glavni sudac, Daniel Ciosu, Lucian Dan, Evgeni Genov, Giuseppe Giraldi, Vladim Goshko, Dmitrij Kalmykov, Mladen Mitić, Maciej Poznanski i Željko Skomeršić.

Od hrvatskih predstavnika na ovogodišnjem Svjetskom natjecanju brodomaketara najviše medalja osvojio je Roland Vlahović koji je nagrađen s čak 4 zlatne i 4 srebrne medalje.

Od ostalih hrvatskih predstavnikazlatnom medaljom nagrađen je Mile Bijelić u kategoriji C1 za maketu „Sailing ship HMS Royal Caroline“ (1:135). Brončanom medaljom nagrađeni su i Mili Šantić u kategoriji C1, Branimir Šoić u kategoriji C, Željko Fredotović u kategoriji C1 te Igor Petrović u kategoriji C6.

Svjetsko natjecanje brodomaketara 2021. organizirali su Centar tehničke kulture Rijeka i Hrvatski savez brodomaketara pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke.

Komentari