Završetak 31. povorke Riječkog karnevala

Završetak 31. povorke Riječkog karnevala Završetak 31. povorke Riječkog karnevala
Meštar Toni predao gradonačelniku Obersnelu ključeve grada (foto: Virna Baraba / Radio Rijeka) Meštar Toni predao gradonačelniku Obersnelu ključeve grada (foto: Virna Baraba / Radio Rijeka)

Halubajski zvončari na kraju povorke (foto: Virna Baraba / Radio Rijeka)

Paljenjem pusta na moru ispred luke završila je 31. Međunarodna karnevalska povorka u Rijeci. Deset i pol tisuća maškara u 117 skupina iz zemlje i inozemstva, s više od 80 alegorijskih kola, gotovo je osam sati prolazilo širim centrom Rijeke, a na svakom koraku pratili su ih deseci tisuća gledatelja.

Više od sto tisuća posjetitelja, prema procjenama riječeke policije, bilo je na jučerašnjoj Međunarodnoj karnevalskoj povorci u Rijeci. Unatoč velikom broju sudionika i gledatelja, karnevalska povorka što se gradom kretala gotovo devet sati, protekla je bez narušavanja javnog reda i mira. Zbog alkoholiziranosti na Hitni su medicinski trakt prevezene tek tri osobe.

Riječku karnevalsku povorku pratilo je i više od 76 tisuća on-line gledatelja iz 90 zemalja. 

Zvona Halubajskih zvončara označila su posljednju maškaranu grupu u povorci Riječkog karnevala. Tradicionalna skupina iz riječkog zaleđa, uz Pehinarsku gospodu i grupu Lako ćemo, pokrenula je prije 31 godinu karnevalsko ludilo koje je postalo prepoznatljiv simbol Rijeke u cijelom svijetu.

Ključevi grada vraćeni su na čuvanje gradonačelniku Vojku Obersnelu koji je oduševljen vatrometom boja i zvukova u povorci: Kao što se vidi recesije nije bilo. Toni je potrošio ono što je imao na raspolaganju. Nastavit ćemo sada redovnim putem.

Meštar Toni uživao je u svakom danu petog godišnjeg doba: Ovo je kruna svega što se ovih mjesec i pol događalo u našem kraju. Posebno mi je drago da imamo Obija koji nam čuva ključeve do idućeg karnevala.

Karnevalska grupa POM-F-RI i ove je godine tradicionalno, u morskoj verziji, presudila pustu – zbog svega lošeg u prošloj godini, a među ostalim kriv je za sve preparirane polarne medvjede i pršute na čelu, kriv je za ZA i PROTIV; što je zbog recesije postalo džabe i u stare babe. Kriv je za Dinamo što ne zna plivati po nogometnom teren, kriv je što je Šimunić za doma spreman.

U svakom slučaju, nema straha za budućnost Riječkog karnevala jer sve se može dogodit, al karneval se ne smije odgodit.

Komentari