Završila prva faza katastarskih izmjera u Opatiji

Završila prva faza katastarskih izmjera u Opatiji

Primopredaja novih katastarskih izmjera (Foto: Grad Opatija)

Službeni podaci za katastarsku općinu Ika-Oprić, nakon što je završena katastarska i izmjera i javno izlaganje, danas su predani opatijskom gradonačelniku Ivi Dujmiću. To su prvi osvježeni katastarski podaci nakon 1818. godine.

Austro-Ugarska monarhija počela je prvu katastarsku izmjeru u zemlji upravo na opatijskom području, tada znanom kao kotar Volosko, davne 1818. godine. Kada je nakon četiri godine mjerenje dovršeno postao je model po kojem je usustavljen način mjerenja po kojemu je onda obavljena izmjera Austro-Ugarske monarhije.

Prvi put nakon tih mjerenja provedena su nova službena i sada će biti uvedena u zemljišnim knjigama. Ika – Oprić je prva katastarska općina za koju je napravljena nova izmjera, a već 5. svibnja bit će pokrenut postupak za katastarsku općinu Ičići i trebao bi biti okončan do kraja godine. U listopadu će početi za pripreme istog u katastarskoj općini Opatija.

Bez sređenih zemljišnih knjiga, istaknuo je gradonačelnik Ivo Dujmić, nema ni očekivana rasta investicija, ali ni šire mogućnosti za povlačenje sredstava iz fondova EU. Grad Opatija sređivanje situacije smatra važnim u toj mjeri da su u provedbi nove katastarske izmjere, koja je koštala 9,8 milijuna kuna, sudjelovali podmirivši 60 posto, a Državna geodetska uprava 40 posto troškova.

Ne budu li vlasnici ili nositelji prava u zakonskom roku od 30 dana prijavljivali svaku promjenu katastru, slijedit će im prekršajna prijava od strane katastra. Inače će zemljišno-knjižni podaci vrlo skoro opet biti nesređeni. 

Komentari