Zbog kišnog ljeta kasni berba grožđa

Zbog kišnog ljeta kasni berba grožđa

Foto: PIXSELL

Kišna godina nije pokvarila planove samo turističkim djelatnicima - štete će sigurno imati i poljoprivrednici. Vinogradari će kasnije početi s berbom nego lani. Naime, grožđe je još zeleno jer bez sunca sporije dozrijeva.

I urod će sigurno biti manji. U Vinodolu ne pamte ovako vlažnu godinu. Vinogradi su prečesto bili na udaru kiše. Posljedice zbog manjka sunca sigurno neće izostati, žali se vlasnik Vinogradarsko-poljoprivredne zadruge Studec Petar Stanić.

Manje prinose očekuju i u Pavlomiru. Ako ovih dana sunce i obasja trsove, teško će se dostići prošlogodišnji urod, uvjeren je voditelj Pavlomirove proizvodnje Dinko Palinkaš. Računa da će urod biti od 10 do 15 posto slabiji. Osim toga, zbog previše vlage moralo se znatno više prskati vinograde kako bi ih se zaštitilo od bolesti – peronospore, pepelnice, botritisa, kaže Palinkaš, a to će poskupjeti proizvodnju.

Oči vinogradara sada su uprte u nebo. Nadaju se ostvarenju prognoza o ljepšem vremenu kako bi sunce napokon pospješilo dozrijevanje grožđa i stvaranje šećera u plodu. Iako su ove godine imali pune ruke posla i dodatnih troškova, sve će se ipak zaboraviti, kažu vinogradari. Osobito ako vino na kraju bude kvalitetno kao prijašnjih godina. Javlja Vesna Korić:

Komentari