Zdravlje grada: kako Rijeku učiniti poželjni(ji)m mjestom za život?

Zdravlje grada: kako Rijeku učiniti poželjni(ji)m mjestom za život? Zdravlje grada: kako Rijeku učiniti poželjni(ji)m mjestom za život?
Na skupu je bio i gradonačelnik Vojko Obersnel (Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka) Na skupu je bio i gradonačelnik Vojko Obersnel (Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka)
Karla Mušković, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb (Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka) Karla Mušković, pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb (Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka)
Selma Šogorić, koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova (Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka) Selma Šogorić, koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova (Foto: Antonela Galić / Radio Rijeka)

Rijeka: duga iznad grada (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Na konsenzus-konferenciji o zdravlju Grada Rijeke, u riječkoj Gradskoj vijećnici raspravlja se o prioritetnim područjima djelovanja projekta "Rijeka - zdravi grad" za sljedećih pet godina. Što je najvažnije za razvoj grada kao zdravije i sretnije zajednice te poželjnog mjesta za život?

Važna je, između ostalog, suradnja zdravstvenih i socijalno-odgojnih ustanova te političkog, građanskog, gospodarskog i nevladinog sektora, čiji predstavnici sudjeluju u radu konferencije. Projekt zdravih gradova više je od 20 godina okvir za rješavanje problema s kojima se susreću moderni europski gradovi, a vrlo je aktivan i na razini Hrvatske, kao i Europe. 

"Jedan prioritet su nam bile starije osobe, a drugi osobe s invaliditetom, zatim održivi razvitak, djeca i mladi te okoliš", kaže pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb i koordinatorica projekta "Rijeka – zdravi grad" Karla Mušković, koja naglašava i značaj volontera. 

"Obitelj i zdravlje trenutno su najvažniji, kao i ulaganje u rani razvoj djece, i treba im podrška cijeloga društva", istaknula je koordinatorica Hrvatske mreže zdravih gradova Selma Šogorić i upozorila da sustavu zdravstva nedostaje kontinuitet skrbi.

"Testiramo ga na najtežoj mogućoj grupi pacijenata, a to su kronični psihijatrijski bolesnici. Vrlo često imamo veliko spuštanje u kvaliteti života i osjećaj totalnog beznađa kod ljudi. Obitelj i zdravlje je udarna komponenta svega što radimo i cijelo vrijeme govorimo o supportu obitelji i mislim da se stvarno moramo okrenuti tome", kaže Šogorić.

Na socijalnu zaštitu, brigu za osjetljive skupine, zaštitu okoliša i svega što utječe na zdravlje građana trebala bi se obratiti pozornost pri donošenju konsenzusa, ali i političkih odluka na lokalnoj razini. Javlja Antonela Galić:

Rjeka - zdravi grad, pripremila Antonela Galić

Komentari