Zdravo srce je odabir, a može ga odabrati svatko!

Zdravo srce je odabir, a može ga odabrati svatko!

Detalj plakata Svjetskog dana srca 2015. (Foto: Zaklada HKS)

Uoči Svjetskog dana srca, 29. rujna, ovaj vikend bit će u znaku zdravog srca u opatijskoj Thalassptherapiji. Bogat dvodnevni program organiziraju pod motom "Odabir za zdravo srce, za svakoga i svugdje". U Rijeci akcija protiv hipertenzije i fibrilacije atrija.

Cilj bogatog programa u Thalassotherapiji u Opatiji, koji uključuje preventivne preglede i sportske aktivnosti, je unapređenje zdravlja srca te podizanje svijesti građana o važnosti tjelesne aktivnosti i zdrave prehrane u očuvanju zdravlja. U subotu će se u 9 sati iz Kukuljanova krenuti u trosatnu šetnju/planinaranje. U nedjelju od 9 do 12 sati u opatijskoj Thalassotherapiji bit će preventivni pregledi, a u 10 sati na rasporedu je kružna vožnja biciklama, start je na opatijskoj tržnici. 

U Ugostiteljskoj školi u Opatiji, u nedjelju u podne, ravnatelj Thalassotherapie Opatija Viktor Peršić i ravnateljica Ugostiteljske škole Sibila Roth potpisat će Ugovor o suradnji ustanova. Slijedi ručak spravljen po principima zdrave prehrane, kao uvjeta za uspješniju prevenciju kardiovaskularnih bolesti. 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, arterijsku hipertenziju u Hrvatskoj ima oko 1,5 milijun ljudi, a od nje se liječi samo polovica. Godišnje U Hrvatskoj oko 25.000 osoba doživi moždani udar. Fibrilacija atrija je najčešća aritmija u općoj populaciji te se pretpostavlja kako danas u Hrvatskoj oko 40.000 osoba boluje od povremene ili trajne fibrilacije atrija.

U Rijeci će u subotu u Bazarigovom prolazu od 10 do 14 sati medicinske sestre mjeriti krvni tlak uređajima koji ukazuju na fibrilaciju atrija. "Hipertenzija i fibrilacija atrija – prevencijom do zdravlja" je javnozdravstvena kampanja koja ukazuje na to da hipertenzija i fibrilacija atrija mogu dovesti do niza opasnih komplikacija, pa i do moždanog udara. 

Svjetska kardiološka federacija objavila je mrežne stranice posvjećene Svjetskom danu srca worldheartday.org. Povodom Svjetskog dana srca ove godine predstavljen je novi hrvatski nacionalni javnozdravstveni projekt "Čuvari srca". Zaklada Hrvatska kuća srca će u suradnji s Hrvatskim kardiološkim društvom, Hrvatskom udrugom kardioloških medicinskih sestara i Hrvatskim društvom za hipertenziju snimati milenijsku fotografiju na Svjetski dan srca 29. rujna. Šime Strikoman očekuje svih točno u podne na Europskom trgu u Zagrebu.

Komentari