Žele li radnici otkupiti dionice "3. maja"?

Žele li radnici otkupiti dionice "3. maja"?

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Od idućega tjedna kreće otkup dionica u Brodogradilištu "3. maj". Za oko osam posto dionica u paketima od 70 dionica ne očekuje se posebno velik interes jer ih treba platiti jednokratno, a ne obročno i upitna je njihova vrijednost u budućnosti.

Oko osam posto dionica predviđenih kupoprodajnim ugovorom za radničko dioničarstvo podijeljeno na 1500 zaposlenih oblikovalo je paket od 70 dionica koje će radnici moći kupiti uz popust ovisno o godinama staža. Uprava Uljanik grupe ponudila je alternativno otkup Uljanikovih dionica, ali zbog sindikalne nesloge ta opcija nije prošla.

Pregovaralo se nekoliko mjeseci. Članovi Sindikata Istre i Kvarnera bili su za otkup Uljanikovih dionica, ne toliko zbog dobiti, koliko zbog veće mogućnosti sudjelovanja u odlučivanju. Smatraju da je pošteno što je uprava ponudila i dionice Uljanika u zamjenu za trećemajske, za koje se zbog upitne vrijednosti ne očekuje velik interes.

Većinski sindikat u 3. maju, Sindikat metalaca Hrvatske, želio je da se radnicima riječkoga škvera omogući kupnja dionica Uljanika po istim uvjetima po kojima su ih kupovali njegovi radnici 2012., odnosno uz mogućnost obročnog plaćanja.

Ovako za paket dionica jednokratno treba izdvojiti 3640 kuna. Radnici imaju vremena odlučiti se za kupnju dionica sve do 28. lipnja. S 14 posto dionica kupljenih u devedesetim godinama, radnici bi sada imali 22 posto udjela u vlasničkoj strukturi 3. majaJavlja Olga Mandić:

Komentari