Zelena akcija: Izgradite česme, zahtijevamo pravo na vodu, bez ambalaže!

Zelena akcija: Izgradite česme, zahtijevamo pravo na vodu, bez ambalaže!

Foto: Anja Matić / HRT - Radio Rijeka

Zelena akcija je prosvjednim performansom u sklopu kampanje Srpanj bez plastike pozvala lokalne vlasti diljem države da potaknu gradnju česmi u javnim prostorima gradova i tako svima osiguraju pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanje količine plastičnog otpada.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije objasnili su da besplatno dostupna pitka voda u javnom prostoru predstavlja komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard te da je osobito važna u smanjenju potrošnje plastične ambalaže.

"1 česma = milijun plastičnih boca manje" poručuju iz Zelene akcije.

"Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca vode. Izgradnjom adekvatnih punktova s besplatnom pitkom vodom te promocijom boca za ponovno punjenje možemo utjecati na smanjenje potražnje za flaširanom vodom. Time se može smanjiti upotreba štetne jednokratne plastike, posebice kad je u pitanju pitka voda, koja bi trebala biti javno dostupna te u potpunosti besplatna", istakli su organizatori Zelene akcije.

Napominju da je voda u boci tisuću puta skuplja od one iz vodovoda, a kvaliteta joj je često manja, pri čemu se, iako je u Hrvatskoj relativno visoka stopa prikupljanja plastičnih boca u sustavu povratne naknade, nepotrebno stvara otpad za čije je adekvatno gospodarenje nužno uložiti puno energije.

Zašto plastiku zamijeniti trajnim bocama i omogućiti ljudima da u javnim prostorima natoče vodu u Trisu Radio Rijeke govorila je Ana Marija Mileusnić:

Otvorite špinu!, pripremio Dražen Zima

Komentari