Zeleni plan za Hrvatsku: pravi je trenutak da "ozelenimo" gospodarstvo!

Zeleni plan za Hrvatsku: pravi je trenutak da "ozelenimo" gospodarstvo!

Jagoda Munić na predavanju u Rijeci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Direktorica mreže Friends of the Earth Europe Jagoda Munić sinoć je u Rijeci održala predavanje "Zeleni plan za Hrvatsku". Njegova je osnova Europski zeleni plan, a Munić je izrazila nadu da se kod nas neće provoditi samo minimum, već usklađen s razvojem i održivosti kakve su Hrvatskoj potrebne.

Jagoda Munić govorila je o današnjim predvodnicima političke ekologije, o Europskom zelenom planu (Green New Deal), odnosno strategiji Europske komisije, čiji je cilj postizanje održivosti europskoga gospodarstva, s naglaskom na klimu, čistu energiju i učinkovitu uporabu resursa.

Jagoda Munić je magistrica zaštite okoliša i inženjerka biologije. Direktorica je mreže Friends of the Earth Europe sa sjedištem u Bruxellesu, koja je europski ogranak najveće svjetske ekološke mreže Friends of the Earth International od 2017. Predavanje je održano u organizaciji udruge Drugo more u sklopu programa "Ljeto u Kružnoj".

Predstavila je, kako je rekla, različite perspektive na taj zeleni plan, kazavši da postoje tehnološke perspektive ili politike koje smatraju da su tehnološka rješenja najbolja, zatim perspektive koje su zasnovane više na društvenoj pravdi, primjerice zeleno-lijeve perspektive, koje sagledavaju kako se društveni sustav mora kreirati da bi se ostvarilo održivo društvo.

"Nadam se da ono što ćemo mi raditi u Hrvatskoj neće biti samo nužno minimum, koji od nas Europa zahtijeva, što je kod nas česta praksa," istaknula je i rekla kako valja sagledati koja vrsta razvoja i održivosti Hrvatskoj treba te da je sada dobar trenutak.

Ocijenila je da se nalazimo u velikoj ekonomskoj krizi koja je posljedica pandemije kovida 19, da se ne zna koliko će trajati te da je na ekonomiju kao što je hrvatska rentijerska ekonomija, zasnovana na turizmu kao nekoj monokulturi, utjecaj takve pandemije i krize veći nego u zemljama s jačim ekonomijama.

Smatra da je stoga sada trenutak da zastanemo i promislimo gdje želimo biti kao zemlja u sljedećih pet, 10 ili 50 godina i kako se želimo razvijati. Naglasila je da u osnovi Europskog zelenog plana turizam nije spomenut te da bi u Hrvatskoj bilo dobro razmotriti kako turizam učiniti održivim i sagledati njegov utjecaj na okoliš.

Govoreći o Zelenom planu za Hrvatsku, Munić je naglasila da se s zajedno s građanima želi postići društveni konsenzus, s osnovom u Europskom zelenom planu, te da bi se jače trebalo fokusirati na zelenu reindustrijalizaciju, stvaranje zelenog otpornog gospodarstva i diverzificiranje ekonomskih grana.

Drugi prioritet bi trebao biti razvoj cirkularne ekonomije, koja je kod nas u začecima i jako kasni, pogotovo kada je riječ o politici gospodarenja otpadom, s čime u Hrvatskoj još uvijek ima puno problema. Navela je da treba razmotriti kako gradove učiniti održivijim, vidjeti kako se na lokalnoj razini radi energetska tranzicija prema obnovljivim izvorima energije, uz povećanje energetske efikasnosti u zgradarstvu.

U tom kontekstu spomenula je Zagreb, koji ima problema s posljedicama potresa. Munić drži da obnavljanje treba obaviti na što je moguće ekološkiji način, kako bi se smanjio dugoročni utjecaj na okoliš.

Kao jedan od prioriteta navela je i javni promet, korištenje europskih fondova za njegovo poboljšanje, posebice željeznicu, koja je, kaže, manje štetna za okoliš.

Komentari