Zeleni tjedan: kako s posljedicama klimatskih promjena i bukom

Zeleni tjedan: kako s posljedicama klimatskih promjena i bukom

Automobilski promet je najveći izvor buke; prizor s riječke zaobilaznice (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Klimatske promjene nisu više budućnost, one su ovdje i treba se pripremiti za suočavanje s njihovim posljedicama, rečeno je danas na predavanju u sklopu riječkog Zelenog tjedna, a predstavljena je i nova karta buke grada Rijeke.

Riječki zeleni tjedan održava se od 13. do 17. svibnja u sklopu EU Green Week kojeg provodi Europska komisija s ciljem istraživanja načina na koje Europska unija može pomoći gradovima da postanu bolja mjesta za život i rad uključivanjem zajednice u sve aspekte očuvanja okoliša i očuvanje bioraznolikosti flore i faune. Ovogodišnja tema tjedna je "Primjena okolišnih politika i zakona" s motom "Preuzmi inicijativu!". Detalji riječkog programa dostupni su ovdje.

Uz porast temperature, koji se već događa, dolazi i porast razine mora, srednje jačine vjetra te češći vremenski ekstremi, a sve to treba dočekati spreman.

Grad Rijeka još ne izdvaja posebna sredstva za tu svrhu, a što bi trebali biti prioriteti pisat će u programu prilagodbe klimatskim promjenama. 

Što se nove karte buke grada Rijeke tiče, po prijašnjim mjerenjima već se zna da je cestovni promet najveći bučni zagađivač. Daleko iza je željeznica, a u vrlo maloj mjeri inudustrija - i tamo gdje je još ima.

Karte buke pokazuju kontinuirano zagađenje tijekom dana i noći. Naši gradovi zbog cestovnog prometa probijaju europske limite, ali postoje i novi načini kako se taj problem može rješiti.

Kako se riješiti buke govorio je Alan Štimac iz tvrtke DARH2, a o prilagodbama klimatskim promjenama Mario Pokrivač iz tvrtke Dvokut-Ekro, poslušajte:

Pokrivač o prilagodbama klimatskim promjenama, pripremio Saša Vuksan

Štimac o kartama buke, pripremio Saša Vuksan

Komentari