Žene rijetko padnu po stepenicama, češće dobiju batine

Žene rijetko padnu po stepenicama, češće dobiju batine Žene rijetko padnu po stepenicama, češće dobiju batine
Foto: Grad Rijeka Foto: Grad Rijeka
Foto: Grad Rijeka Foto: Grad Rijeka

Foto: Pixsell

Svaka TREĆA žena u hrvatskoj "pada niz stepenice", to je naziv akcije kojom je Udruga PaRiter upozorila na fizičko, psihičko, ekomonsko i cyber nasilje nad ženama. Udruga Uzor je puštanjem crnih balona na Korzu upozorila na 242 ubijene žene u posljednjih 15 godina u Hrvatskoj.

Nacionalni je dan borbe protiv nasilja nad ženama!

Nasilje se najviše događa u obitelji, a tek je svaki deseti slučaj prijavljen. U Primorsko-goranskoj županiji, do kraja kolovoza, bilo je 585 prijava, a kaznenih djela bilo je tri, dvostruko manje u odnosu na lani, rekla je predsjednica županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova Irene Gregorčević Filipčić.

Velik je problem je što se žene žrtve, nakon vremena provedenog u sigurnoj kući, često moraju vratiti nasilniku jer, ne žele li ostati na ulici, nemaju drugog izbora. Austrijski primjer kaže da nasilnici moraju van iz kuće, a onda se rješavaju imovinsko-pravni odnosi. 

Riječku mrežu za psihosocijalnu potporu žrtvama nasilja čini sedam organizacija. Paula Bogović iz Udruge Uzor kaže da je najvažnije probiti barijeru neprijavljivanja. Dobro je nazvati policiju, a i broj udruge za pomoć žrtvama otvoren je non stop: 0800 333 883. I nije samo fizičko i seksualno nasilje to koje treba prijaviti. Poslušajte:

Komentari