Ženijalni dani: Filmsko slavlje Dana žena uz tri sjajna naslova!

Ženijalni dani: Filmsko slavlje Dana žena uz tri sjajna naslova! Ženijalni dani: Filmsko slavlje Dana žena uz tri sjajna naslova!
Podržite djevojke (Foto: Art-kino Croatia) Podržite djevojke (Foto: Art-kino Croatia)
Portret djevojke u plamenu (Foto: Art-kino Croatia) Portret djevojke u plamenu (Foto: Art-kino Croatia)
Portret djevojke u plamenu (Foto: Art-kino Croatia) Portret djevojke u plamenu (Foto: Art-kino Croatia)
Mlijeko (Foto: Art-kino Croatia) Mlijeko (Foto: Art-kino Croatia)
Mlijeko (Foto: Art-kino Croatia) Mlijeko (Foto: Art-kino Croatia)
Foto: Art-kino Croatia Foto: Art-kino Croatia

Podržite djevojke (Foto: Art-kino Croatia)

Ženijalni dani donose tri sjajna naslova: intimnu francusku dramu „Portret djevojke u plamenu“ Céline Sciamme, američku komičnu dramu o eksploataciji žena „Podržite djevojke“ Andrewa Bujalskog i komediju o mljekarici koja zadire pod površinu ruralnog Islanda „Mlijeko“ Grímura Hákonarsona.

Bliži se Međunarodni dan žena, a s njime i već tradicionalni, šesti Ženijalni dani – filmska manifestacija Kino mreže, koja od 5. do 9. ožujka, ženama u čast, u nezavisna kina diljem Hrvatske – uključujući i Art-kino Croatia – donosi nove i nagrađivane filmove o snažnim ženama i njihovim izazovima u društvu u kojem žive.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana od 16 do 20:30 sati ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Za ljubitelje povijesnih filmova i visokostiliziranih kostimiranih drama, tu je najnoviji, nagrađivani film renomirane francuske redateljice Céline Sciamma, "Portret djevojke u plamenu", intimno i dirljivo djelo impresivne filmske fotografije. Preko priče o zabranjenoj ljubavi između slikarice i njezinog modela, redateljica ispisuje (nepoznatu) povijest reprezentacije žena u slikarstvu i propituje njihovu poziciju pasivnog objekta. Film je na festivalu u Cannesu ovjenčan nagradom za najbolji scenarij i najbolji film LGBT tematike, čime je Sciamma postala prva žena kojoj je dodijeljena ta nagrada.

Novi film američkog kralja mumblecorea Andrewa Bujalskog "Podržite djevojke" komedija je na rubu plača na temu eksploatacije žena u baru nalik onima iz američkih lanaca brze prehrane, čija su glavna odlika oskudno odjevene konobarice koje poslužuju svoje (većinom) muške goste. "Podržite djevojke" pronicljiv je prikaz žena u muškom svijetu na rubu političke korektnosti te suosjećajna oda redatelja modernoj američkoj radničkoj klasi i neznanim ženskim junakinjama koje se bore za svoje mjestu u društvu.

"Mlijeko", novi film islandskog redatelja i autora uspješnice "Ovnovi" Grímura Hákonarsona, donosi izrazito iskrenu i humornu dramu o ženi koja će uzdrmati svoju ruralnu zajednicu odlukom da se suprotstavi korumpiranom sistemu lokalne industrije proizvodnje mlijeka. Kroz dramatičnu priču o Inge, vlasnici farme do grla u dugovima, redatelj gledatelje vodi s puno humora, zbog čega je film u Torontu dočekan hvalospjevima i kritike i publike, a riječ je o još jednom u nizu sjajnih nezavisnih naslova koji posljednjih godina čine islandsku kinematografiju jednom od najzanimljivijih na svijetu.

Ženijalne dane najavljuje Ivan Žaknić:

Ženijalni dani, pripremio Ivan Žaknić

Komentari