"Ženijalni dani" u Art-kino donose tri izvrsna recentna filma o ženama

"Ženijalni dani" u Art-kino donose tri izvrsna recentna filma o ženama "Ženijalni dani" u Art-kino donose tri izvrsna recentna filma o ženama
Influencerica (Foto: Art-kino Croatia) Influencerica (Foto: Art-kino Croatia)
Usidjelice (Foto: Art-kino Croatia) Usidjelice (Foto: Art-kino Croatia)
Ženijalni dani (Foto: Art-kino Croatia) Ženijalni dani (Foto: Art-kino Croatia)

Djevojka koja obećava (Foto: Art-kino Croatia)

Filmska selekcija u slavu ženske borbe za rodnu jednakost donosi tri ostvarenja - dva igrana i jedan dokumentarni festivalski hit. Na repertoaru Art-kina "Croatia" od 6. do 8. ožujka nalaze se filmovi "Djevojka koja obećava", "Usidjelice" i "Influencerica".

Ožujak u Art-kinu već je tradicionalno rezerviran za Ženijalne dane – zajednički program Kino mreže koji povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena na velika platna diljem zemlje donosi izvrsne i nagrađivane filmove o snažnim ženama i njihovim izazovima u današnjem društvu. 

Dokumentarni film "Usidjelice" istražuje kineski fenomen i državni problem 21. stoljeća: neudane žene. Dugogodišnja kineska politika jednog djeteta poticala je rađanje muške naspram ženske djece - što se postizalo pobačajima - a to je rezultiralo manjkom od nekoliko desetina milijuna djevojčica. Takvu demografsku neravnotežu kineske vlasti smatraju ozbiljnom prijetnjom stabilnosti nacije.

To je dovelo do pokretanja pogrdne kampanje kojom bi se neudane žene natjeralo da se udaju i imaju djecu. "Usidjelice" donose priču o trima Kineskinjama koje su, ne udavši se na vrijeme, izložene velikom pritisku i stigmatizaciji okoline.

Slijedi američka "Djevojka koja obećava", crnohumorni triler Emerald Fennell, priča o osveti naoko obične Cassie (u izvedbi sjajne Carey Mulligan) čiji je život obilježio traumatični događaj iz mladosti. Film je premijerno prikazan na lanjskom Sundance Film Festivalu, a nominiran je i za Zlatni globus u četiri kategorije, između ostalih i za najbolji film (drama).

Ženijalne dane u Art-kinu zaključuje poljski hit "Influencerica" Magnusa von Horna. Izabran u službenu selekciju Cannesa 2020., film prati tri dana u životu fitness-influencerice Sylwije, čija energična i predana javna persona pršti zaraznom pozitivnošću, nudeći uzbudljiv pogled iza kulisa te fascinantne online kulture. Film je od kritike hvaljen kao blještava i sjajna studija karaktera, koja neočekivano skreće u mračnije zakutke ljudske psihe.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Komentari