Ženska i muška klapa "Kastav" odlazi na Svjetske zborske igre

Ženska i muška klapa "Kastav" odlazi na Svjetske zborske igre Ženska i muška klapa "Kastav" odlazi na Svjetske zborske igre
Foto: arhiva Foto: arhiva

Ženska klapa Kastav i Saša Matovina (Foto ustupila: Ženska klapa Kastav)

Ženska i muška klapa "Kastav" pod umjetničkim vodstvom Saše Matovine, sudjelovat će na najprestižnijoj svjetskoj zborskoj manifestaciji 10th World Choir Games – 10. Svjetske Zborske igre, koje će se od 01. do 14. srpnja ove godine održati u glavnom gradu Južnoafričke Republike, Pretoriji.

 Svojim odlaskom na ovu manifestaciju, ženska i muška klapa Kastav će još jednom izvan granica naše domovine predstaviti bogatu hrvatsku glazbenu i sveopću kulturnu baštinu te kulturno – umjetničko stvaralaštvo Hrvatske. Na 10. Svjetskim zborskim igrama u Pretoriji, u 27 različitih natjecateljskih kategorija, nastupit će 293 zbora iz 47 zemalja sa svih kontinenata svijeta, dok će Kastavke i Kastavci nastupiti u prvom dijelu ove manifestacije od 01. do 09. srpnja.

Što se natjecateljskog dijela tiče, kastavske klape će nastupiti svaka zasebno i to obje u kategoriji broj 25 – Folklor a cappella – 06. srpnja Kastavke, a 07. srpnja Kastavci. Obje Klape će se predstaviti zahtjevnim repertoarom usmjerenim ka cjelovitom predstavljanju našeg glazbenog nasljeđa pa će tako ženska klapa Kastav izvesti skladbe: Misečina (dalmatinska narodna u obradi Vinka Lesića), Ćaće moj (Ivan Matetić Ronjgov), Cetina (Dražen Žanko), Naranča (glazba Elvis Stanić, narodni stihovi, aranžman Joško Ćaleta) i Rusulica (glazba Žan Jakopač, stihovi Ivančica Huljev – Jakopač, aranžman Joško Ćaleta), dok će muška klapa Kastav izvesti skladbe: Oj, Ivane, rode moj (dalmatinska narodna u obradi Silvije Bombardellija), Dalmatino, povišću pritrujena (glazba i stihovi Ljubo Stipišić), Kod Lepanta, sunce moje (glazba i stihovi Ljubo Stipišić), Šijavica (glazba Dušan Šarac, stihovi Pero Picukarić), Bilo vavek veselo (Ivan Matetić Ronjgov prema istarskoj narodnoj iz Šumbera) i Linđo (glazba Vladimir Berdović, narodni stihovi).

Konkurencija ženskoj i muškoj klapi Kastav bit će iznimno jaka, budući da će u spomenutoj kategoriji nastupiti 23 zbora iz 12 zemalja čitavog svijeta: Bosna i Hercegovina, Brazil, Češka, Filipini, Gabon, Hrvatska, Indonezija, Južnoafrička Republika, Kina, Nigerija, Norveška i Rumunjska, pri čemu Kastavke i Kastavci jedini brane boje naše zemlje.

Značajno je istaknuti, kako će u navedenoj natjecateljskoj kategoriji obje klape nastupiti izravno u finalnom dijelu natjecanja, zahvaljujući iznimnim rezultatima postignutim posljednjih godina na međunarodnim natjecanjima.

Pored nastupa u natjecateljskoj konkurenciji, Kastavkama i Kastavcima je pripala iznimna čast nastupiti na Svečanom koncertu koji će se održati 06. srpnja u povodu jubileja 10. Svjetskih zborskih igara, dok će 05. srpnja obje klape održati i tzv. Friendship concert, što će svakako pridonijeti cjelovitosti prezentacije hrvatske kulturne baštine.

Na 10. Svjetskim Zborskim igrama Hrvatsku će još predstavljati i vokalno – instrumentalni sastav "Jane" iz Velike Gorice u kategoriji 26 – Folklor s instrumentalnom pratnjom te Hrvatsko glazbeno društvo "Čarobna frula" iz Zagreba u kategorijama 19 – Jazz, 23 – Pop zborovi i 26 – Folklor s instrumentalnom pratnjom.

Odlazak ženske i muške klape Kastav na 10. Svjetske Zborske igre bit će ostvareno uz veliku financijsku potporu Grada Kastva, Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Primorsko – goranske županije.

Poslušajte:

Klapa Kastav, pripremio Josip Krmpotić

Komentari