Zgrada Muzeja grada Rijeke upisana u Registar kulturnih dobara RH

Zgrada Muzeja grada Rijeke upisana u Registar kulturnih dobara RH

Muzej grada Rijeke (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Zgrada Muzeja grada Rijeke, rad arhitekta Nevena Šegvića iz 1976. godine, upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao preventivno zaštićeni objekt, na temelju odluke Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture, izvijestili su iz muzeja.

Zgrada je podignuta u dvorištu Guvernerove palače za potrebe tadašnjega Muzeja narodne revolucije, prvog poratnog objekta u Rijeci izgrađenog isključivo za kulturne potrebe. Muzej narodne revolucije dotad je funkcionirao u skučenim prostorijama na Trsatu, stoji u priopćenju Muzeja grada Rijeke.

Izgled zgrade inspiriran je prvom zgradom Muzeja američke umjetnosti Whitney u New Yorku iz 1966. godine, što je bilo djelo arhitekta Marcela Breuera. Riječki muzej izgrađen je sa četiri izložbeno-galerijske etaže. Fasade okrenute prema dvorištu uobličene su kao jednostavni ravni volumeni u obliku četvrtastih kubusa. Takva moderna graditeljska gesta ušla je kao iznenađenje u okolni prostor, definiran graditeljskom logikom iz 19. stoljeća, kontrastno ga naglašavajući.

Projekt je svojedobno dobio republičku i saveznu nagradu lista "Borba" za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Hrvatskoj 1976. godine. Muzej narodne revolucije djelovao je kao ustanova do 1994., kada je odlukom Gradskog vijeća organizacijski preoblikovan u Muzej grada Rijeke.

Zgrada je 2002. godine adaptirana zbog potrebe za dodatnim prostorom, pa je njena unutrašnjost djelomice izmijenjena tako što su na drugom i trećem galerijskom katu, kao privremeno rješenje, ugrađene nove međukatne konstrukcije. Na drugom katu dobiven je dodatni prostor za čuvanje muzejskoga fundusa, a na trećem katu dodatni izložbeni prostor.

Zgrada Muzeja grada Rijeke trenutačno se obnavlja.

Komentari