Zima je, pomozimo i napuštenim životinjama!

Zima je, pomozimo i napuštenim životinjama!

Foto: Društvo za zaštitu životinja Rijeka

Sijeno, tople deke, stari ručnici i krpe, sve će to dobro doći životinjama zbrinutima u skloništu na Viškovu, rekla je u našem programu Vilena Bruketa Matković, volonterka riječkoga Društva za zaštitu životinja.

U skloništu je situacija alarmantna, upozorava Vilena Bruketa Matković i dodaje da je jako hladno i volonterima koji sa životinjama provode dane. "Ali nakon radnoga dana u azilu, ljudi odlaze u tople domove, a psi ostaju", kaže. Trenutno je u azilu 86 pasa, a 11 štenaca i dvije odrasle kujice su u toplom smještaju kod privremenih udomitelja.

Azil nema struje i psima je noću vrlo hladno. "U njihove kućice stavljamo sijeno ili deke, ali teško im je, voda u padelicama se zaledi. Ujutro izbijemo taj led, ali svježa voda se uskoro opet zaledi", priča Bruketa Matković. O napuštenim psima trenutno brine dvadesetak aktivnih volontera. Iako se prošlih se mjeseci priključilo nekoliko novih, volonetera uvijek nedostaje.

"Podijeljeni smo po danima, svatko može doći po jedan dan u tjednu na nekoliko sati, ali da nas je više bilo bi lakše i psima i nama", ističe ova umjetnica, keramičarka i galeristica, koja dio slobodnoga vremena posvećuje napuštenim životinjama. "Nekad mi se čini da je puno posla, ali osjećam se sretnije i ispunjenije", kaže Vilena te poručuje da svatko može odvojiti malo vremena - i sat tjedno velika je pomoć.

Volontirati se može i minutu na dan jer i dijeljenje slika pasa oglašenih za udomljavanje na društvenim mrežama pomaže. Ističe i akciju Mali izlet za veliko veselje, kojoj se odazvao velik broj Riječana. Dolaze u azil i na nekoliko sati odvedu na izlet nekog od pasa, na sunčanu livadu ili šetnju uz more.

S gradskih ulica za ovih hladnoća stižu svakodnevne dojave o napuštenim životinjama. Nedavno je na smetlištu pronađena kujica s tek okoćenim štencima, kojima su pronašli privremeni smještaj. "Pozivam ljude da nas kontaktiraju i privremeno smjeste neku životinju. Prosjek čuvanja šteneta je tjedan ili dva, štenci se srećom brzo udome, a topli kutak u domu spašava živote", ističe Vilena Bruketa Matković.

Kontakte volontera možete pronaći na Facebook stranici Azil za pse "Društvo za zaštitu životinja Rijeka"Poslušajte što je sve volonterka Vilena Bruketa Matković ispričala Nevi Funčić u našoj emisiji Tris:

Komentari