Živcira vas polugodišnje pomicanje sata?!

Živcira vas polugodišnje pomicanje sata?!

Dosta vam je ovakvih fotki?! (Foto: Davor Puklavec / Pixsell)

Europska komisija do 16. kolovoza prikuplja mišljenja građana, dionika i država članica o mogućim promjenama ljetnog računanja vremena u Europskoj uniji. Na internetskoj stranici Komisije možete ispuniti upitnik i izjasniti se.

Dio zastupnika u Europskom parlamentu koji se zalažu za ukidanje polugodišnjeg pomicanja sata u EU, jer tu praksu smatra zastarjelom i štetnom za građane, u veljači su pozvali Komisiju da analizira direktivu o ljetnom računanju vremena iz 2001. i, ako treba, izradi prijedlog za njenu reviziju.

U otvorenom javnom sudjelovanju o ljetnom i zimskom računanju vremena možete sudjelovati na internetskoj stranici Komisije - ovdje, na engleskom i hrvatskom jeziku, sve do 16. kolovoza. 

U listopadu 2016. godine istraživanje o tome što građani Hrvatske misle o toj praksi proveo je ured zastupnika Davora Škrleca. 85 posto ispitanika reklo je da treba ukinuti ljetno i zimsko računanje vremena, a kao razloge navode zdravstvene tegobe, probleme u prometu i teškoće pri izvršavanju svakodnevnih obaveza.

"Brojne studije, uključujući i studiju koju je dao izraditi Europski parlament u listopadu prošle godine, nisu uspjele dokazati nikakve pozitivne efekte promjene sata, no utvrdile su negativne efekte na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i sigurnost u prometu. Prednosti takve prakse su tek marginalne dok su negativne posljedice za zdravlje mnogo ozbiljnije nego što smo smatrali do sada", rekao je Škrlec.

Komentari