"Život bez granica" oživio gospodarsku i prometnu suradnju

"Život bez granica" oživio gospodarsku i prometnu suradnju "Život bez granica" oživio gospodarsku i prometnu suradnju
Mobilna preša za sok od jabuka (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka) Mobilna preša za sok od jabuka (Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka)
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka
Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Desna obala je hrvatska, lijeva slovenska (Foto: Ivo Vičić)

Krajem listopada završava projekt "Život bez granica" kojim se pokušalo, zajedničkim aktivnostima, potaknuti razvoj pograničnog dijela Gorskog kotara te krajeva susjedne Slovenije uz rijeku Kupu. Kakvi su rezultati?

Tradicija voćarstva i posebno očuvanje niza autohtonih sorti jabuka zajedničko je obilježje pograničnih krajeva Hrvatske i Slovenije uz gornji tok rijeke Kupe. Zbog toga nekoliko postignuća projekta direktor Lokalne razvojne agencije PINS iz Skrada Danijel Bertović ocjenjuje posebno važnim.

Glavnim rezultatom smatra nabavu mobilne preše za izradu soka od jabuka koja je smještena u Sloveniji, ali će biti na raspolaganju i kućanstvima s hrvatske strane granice. Proveden je niz edukacija o orezivanju voćaka, proizvodnji jabučnih proizvoda: octa, soka i štrudli. Velik odziv bio je na radionicu o pečenju rakije.

Ljude uz granicu, osim gospodarskih, zanimaju i međusobne prometne poveznice koje su također obuhvaćene projektnim aktivnostima. Bertović ističe da će do kraja mjeseca završiti i projektnu dokumentaciju za obnovu tri pješačka mosta na rijeci Kupi. To će biti temelj novog projekta što će ga kandidirali na natječaje koji se očekuju za nekoliko mjeseci. Uz obnovu mostova bit će vezani i programi jačanja turističke ponude, dok će projektni nastavak priče o voćarstvu težiti prema uređenju zapuštenih voćnjaka te obnovi trajnih nasada.

U projektne aktivnosti "Života bez granica" uloženo je ukupno oko 230 tisuća eura iz europskih fondova, podsjetili smo se na današnjoj završnoj konferenciji u Skradu, poslušajte:

Komentari