Život u dvije smjene: posao ili obitelj?

Život u dvije smjene: posao ili obitelj?

Konferencija: Život u dvije smjene (Foto: Grad Rijeka)

Kada se radi o ženama, Hrvatska njeguje obrnuto profesionalnu piramidu: među visokoobrazovanima 60 posto je žena, a na svim vodećim poslovima zaposleno ih je samo 13 posto. Bez obzira, završila srednju školu ili fakultet, svaka deseta žena u Hrvatskoj je nezaposlena.

U Hrvatskoj su žene na tržištu rada posebno diskriminirane kada se radi o dobi i majčinstvu. Pravobraniteljica Ljubičić tijekom projekta obilazi županije koje na lokalnoj razini mogu puno učiniti na otvaranju i subvencioniranju javnih servisa: vrtića, dnevnog boravka za djecu ili starije, koji mogu omogućiti što bolje usklađivanje obiteljskog i poslovnog života. Tako žena koja se odluči za majčinstvo neće morati birati hoće li raditi, ostati kod kuće, ostaviti tržište rada ili strahovati od otkaza, rekla je. 

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnja Ljubičić nositeljica je projekta financiranog "Rights, Equality and Citizenship" programom Europske komisije koji se bavi ekonomskim osnaživanjem žena. Trajanje projekta je dvije godine, a počeo je 1. siječnja 2016. godine. Zajednički nazivnik ciljeva je osvješćivanje i uklanjanje predrasuda, rodnih stereotipa i nametnutih rodnih uloga na tržištu rada i u društvu.

Pravobraniteljica je u Rijeci ocijenila da posljednja istraživanja na uzorku od 600 žena u Hrvatskoj imaju izrazito ponižavajuću i poraznu statistiku te pokazuju da kućanske poslove u 83 posto slučajeva obavljaju gotovo isključivo žene, a u 58 posto slučajeva žene u obitelji skrbe o djeci.

Pravobraniteljica je odabrala suradnju s dvije umjetničke organizacije, HNK Split i udrugom Riječi/Prave/Predstave. Oni su, za potrebe projekta, razvili dramaturški sadržaj koji se bavi problemom rodnih stereotipa, što je Europska komisija višestruko pohvalila. Ljubičić naglašava kako želi multidisciplinarnim pristupom iskoristiti kazalište kao alat za promoviranje ravnopravnosti spolova među školskom populacijom.

Tema rodne ravnopravnosti nije od jučer, s obzirom na situaciju u Hrvatskoj i u svijetu, čini mi se da će se, nažalost, o tome još dugo govoriti, rekao je župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina. Problem leži u odgoju djevojčica i dječaka, ali i u nametnutim crkvenim svjetonazorima, dodaje Komadina.

Konferencija "Život u dvije smjene - pomirenje privatnog i poslovnog", održana je u riječkoj gradskoj vijećnici, a osim župana Zlatka Komadine i zamjenika gradonačelnika Grada Rijeke Marka Filipovića, sjedeća su mjesta popunile samo žene. Muškarci nisu imali vremena, moraju upravljati!

Na većini rukovodećih mjesta u hrvatskim županijama su uglavnom muškarci, ističe pravobraniteljica i tumači kako mlade učiti o ravnopravnosti spolova, poslušajte:

Zašto, to je valjda jasno, ali kako učiti o ravnopravnosti spolova?, pripremila Bojana Guberac

Komentari