Zlatna vina Vinodola

Zlatna vina Vinodola Zlatna vina Vinodola
Foto: Eduard Kišić/Radio Rijeka Foto: Eduard Kišić/Radio Rijeka
Foto: Eduard Kišić/Radio Rijeka Foto: Eduard Kišić/Radio Rijeka

Foto: Eduard Kišić/Radio Rijeka

U proizvodno trgovačkoj zadruzi ''Zeleno i plavo'' u Rijeci predstavljena su vina ''Chardonnay'' i ''Muškat žuti'' vinarske kuće Pavlomir, koja su na ovogodišnjem sajmu Vinistra dobila zlatne medalje. Ustrajanje na kvaliteti ključ je uspjeha.

Vlasnik Pavlomira Miroslav Palinkaš koji je 1992. godine  iz Iloka došao u Vinodol i obnovio Vinodolsku dolinu zasadivši  vinovu lozu na 31 hektaru, danas proizvodi između 120 i 150 tisuća litara vina. Pohvalio se da kuća danas ima i jedini vrhunski pjenušac u Republici Hrvatskoj koji nosi naziv po godini donošenja Vinodolskog zakonika 1288., ali je tema današnjeg susreta s novinarima ipak bio veliki uspjeh na Vinistri na kojega je Palinkaš posebno ponosan jer svake godine sudjeluje na tom sajmu i uvijek je bio blizu zlata, a ove godine napokon mu je i ono dodijeljeno.

Nije lako biti uspješan u velikoj konkurenciji i na velikom tržištu, nastavlja Palinkaš i dodaje da se konkurencija još pojačava. Iz Europske unije dolaze ogromne količine vina, ali on se nada da ćemo na domaćem terenu opstati upravo zahvaljujući ovim sortama i kvaliteti koju možemo s njima postići. Zlatnim Chardonnayem i Žutim muškatom se ponosi, ali planira i dalje: Naš plan je samo kvaliteta i kvaliteta, jer jedino tako male vinarije poput nas mogu opstati na tržištu. I naravno da nam je želja da nas prepozna domaće tržište, znači naše vinogorje od Opatije, Rijeke i Vinodola. Poslušajte što je na druženju s vinarima zabilježio Eduard Kišić: 

Komentari