Zlatno osvjetljene fontane i dizalice za djecu oboljelu od malignih bolesti

Zlatno osvjetljene fontane i dizalice za djecu oboljelu od malignih bolesti

Foto: Pixsell

Večeras će u Rijeci zlatnom bojom biti osvijetljene fontane na Jadranskom trgu i lučke dizalice na Molo longu, u znak podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti. "Danas su rezultati i postotak izlječenja djece znakovito dobri. Četvero od petero djece ozdravi", kaže je doktorica Jelena Roganović.

Tijekom sedam dana, svaku će večer do 26. rujna, zlatna boja, međunarodni simbol malignih bolesti u djece i adolescenata, podsjetiti sve nas na zloćudne bolesti koje se fokusiraju na jedinstvenu vrstu raka koja pogađa male i mlade.

"U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticiraju maligne bolesti u 120 do 150 djece i adolescenata. Pri tom mislimo od dojenačke dobi do navršenih 18 godina. U odnosu na broj djece u Hrvatskoj naša učestalost malignih bolesti podudara se sa učelstalošću u razvijenim zemljama", rekla je pročelnica Zavoda za hematologiju i onkologiju Dječje bolnice Kantrida KBC-a Rijeka Jelena Roganović.

Rijeka je mali, ali značajan centar u nacionalnoj pedijatrijskoj onkologiji, ističe Roganović. "U našoj ustanovi godišnje se dijegnosticira maligna bolest u otprilike 15 do 20 djece i adolescenata. Na našem zavodu trenutačno četvero djece prima kemoterapiju" ispričala je Roganović.

Maligne bolesti u djece i adolescenata su izlječive bolesti. Današnjim suvremenim metodama liječenja izliječi se više od 80 posto djece s malignim bolestima, dakle četvero od njih petero. "S nemalim ponosom ističemo da i u našem Centru postižemo ovakve rezultate", ističe Roganović. Poslušajte izjavu:

Zlatna boja u znak podrške djeci oboljeloj od malignih bolesti, pripremila Olivera Vinković

Komentari