Zloćudne bolesti: brojevi se mijenjaju sporo, neke prakse - potpuno

Zloćudne bolesti: brojevi se mijenjaju sporo, neke prakse - potpuno

Mimoze, narcisi, ružičasti baloni, ružičaste vrpce, sve dabismo vas podsjetili da se odazovete na besplatne preglede u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka (Foto: Pixsell)

Stopa preživljavanja od raka širom svijeta raste. Hrvatska je u zadnjih 15 godina postigla napredak u preživljenju od svih oblika raka, no još uvijek je ispod europskog prosjeka. Mijenjaju se brojevi, ali i neke prakse: posebno kada je o raku i roditeljstvu riječ.

Istraživanje je rezultat obrade podataka od 2014. iz 322 registra za rak  iz 71 zemlje i regije. Znanstvenici su proučili podatke za 18 vrsta raka.

Stopa preživljavanja od raka širom svijeta raste no za taj iskorak uvelike su zaslužne bogatije zemlje svijeta dok se toliki napredak u borbi protiv raka ne bilježi u siromašnijim zemljama, utvrđeno je u velikom istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Lancet medical journal.

Primjerice, žene kojima je dijagnosticiran rak dojke u SAD-u i Australiji između 2010. i 2014. imale su 90 postotne izglede za petogodišnjim preživljavanjem u usporedbi s 66 posto u Indiji. 

Hrvatska je tijekom zadnjih petnaest godina postigla napredak u preživljenju od svih oblika raka, no još uvijek je ispod europskog prosjeka, pokazuju podaci Registra za rak pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, u sklopu istog istraživanja. 

Od tridesetak europskih zemalja za koje su objavljeni podaci, Hrvatska se nalazi među pet zemalja s najlošijim petogodišnjim preživljenjem za rak pluća (10 posto), prostate (81 posto), želuca (20 posto), debelog crijeva (kolon 51 posto, rektum 48 posto) i mijeloidnih leukemija u odraslih (32 posto).

Kvaliteta života bolesnika sve je veća zahvaljujući: pametnim lijekovima, sve boljem poznavanju bolesti, poštednim operacijama, individualiziranim terapijama... Stopa recidiva, znači ponovne pojave bolesti kod žena oboljelih od raka dojke pala je s visokih 10 na 3,3 posto. 

Za druga česta sijela raka u Hrvatskoj, poput dojke (79 posto), melanoma kože (77 posto) i raka vrata maternice (63 posto) također smo u donjoj polovici europskih zemalja rangiranih po petogodišnjem preživljenju, pokazuje istraživanje Registra za rak koje je uključilo podatke za više od 220.000 bolesnika u Hrvatskoj.

Hrvatski podaci usporedivi su s razvijenijim europskim zemljama samo za petogodišnje preživljenje oboljelih od zloćudnih bolesti u dječjoj dobi - limfomi (95 posto), tumori mozga (73 posto) i akutna limfoblastična leukemiju (85 posto).

Iznimna je vrijednost takvih istraživanja jer daju značajan uvid u funkcioniranje cjelokupnog zdravstvenog sustava, budući da govore o mjeri prosječnog preživljenja svih bolesnika s nekim tipom raka - onih koji se liječe u većim i manjim centrima, mlađih i starijih, bogatih i siromašnih te onih kojima je rak otkriven u ranoj i u kasnijoj fazi bolesti. Ti podaci omogućavaju ocijeniti u kojim dijelovima zdravstvenog sustava ili regijama postoje problemi na koje možemo utjecati zdravstvenim politikama.

Sve donedavno ženama koje su se iz/liječile od raka dojke preporučivalo se da ne ostanu trudne. Međutim, odnedavno su se tu stvari okrenule - naglavačke. 

Pročelnica Katedre za onkologiju riječkog Medicinskog fakulteta i predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka Ingrid Belac Lovasić objašnjava različite aspekte teme o roditeljstvu i plodnosti tijekom i nakon liječenja raka. 

Primjerice: koliko vremena mora proći između završetka terapije i trudnoće; kako u različitim trimestrima trudnoće na plod utječu citostatici; ima li pobačaj ikakva utjecaja na ishod liječenja karcinoma... Poslušajte više:

Belac Lovasić: Rak i roditeljstvo

Komentari