Znanstveni nomadi na Sveučilištu: 13 novih istraživača u CAS-u

Znanstveni nomadi na Sveučilištu: 13 novih istraživača u CAS-u Znanstveni nomadi na Sveučilištu: 13 novih istraživača u CAS-u
Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka
Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka

Foto: Blanka Uzelac / Radio Rijeka

U riječkom kampusu idućih 10 mjeseci boravit će znanstvenici istraživači iz europskih zemalja u novoj sezoni istraživačkoga rada Centra za napredne studije jugoistočne Europe. Njih trinaestero predstavljat će svoje radove kako bi informirali djelatnike Sveučilišta i širu javnost.

Postoji, naime, značajna i rastuća potreba društva za kritičkom raspravom o značajnim regionalnim i globalnim fenomenima. Ovo su već peta i šesta generacija gostujućih znanstvenika iz drugih zemalja, koje novoizabrana rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija naziva znanstvenim nomadima.

"To je jedan cijeli sustavni mehanizam prijavljivanja na razne pozive i projekte i upravo u ovoj grupi ljudi, neki među njima niti ne traže stalni posao i još uvijek žele tu vrstu iskustva i mobilnosti", govori Prijić-Samaržija. Dodaje da u Centru za napredne studije jugoistočne Europe oni pokušavaju steći znanja i vještine što će im trebati za moguće buduće zanimanje.

S druge strane, mnogi među njima su i prisiljeni biti znanstveni nomadi jer znanstvene institucije više ne mogu "udomiti" onoliko doktora znanosti koliko ih zapravo sustav proizvede. "Očito je to jedan novi prostor za promišljanje na razini Europe: gdje zapravo mogu raditi doktori znanosti", objašnjava Snježana Prijić-Samaržija. Poslušajte izjavu:

Znanstveni nomadi, pripremila Blanka Uzelac

Komentari