Znanstvenici u Opatiji: uzročnik tularemije je opasno biološko oružje

Znanstvenici u Opatiji: uzročnik tularemije je opasno biološko oružje

Lezija na koži nadlanice izazvana tularemijom, poznatom i kao zečja groznica (Foto: Wikipedia)

Vrhunski znanstvenici – više od 180 mikrobiologa, molekularnih biologa, staničnih biologa, genetičara, epidemiologa i liječnika iz cijelog svijeta okupilo se na Svjetskom kongresu o tularemiji, što je počeo danas u Opatiji.

Tularemija je teška bolest koju uzrokuje bakterija Francisella tularensis. Ta je bakterija toliko opasna da spada u vrstu biološkog oružja. "Svega nekoliko bakterija može dovesti do smrti", kaže profesorica na Medicinskom fakultetu u Rijeci i predsjednica Kongresa Marina Šantić.

Koliko je to niska infektivna doza, pokazuje sljedeća usporedba: kod salmonele je potrebno milijun bakterija da dođe do bolesti, a za tularemiju ih je dovoljno dvije, tri, četiri ili deset bakterija, tumači profesorica Šantić.

Bolest se prenosi sa životinja na ljude, a ima je i u Hrvatskoj, posebice u kontintentalnom dijelu zemlje. U organizam se može unijeti na sve moguće načine – dišnim putevima, preko kože, putem hrane i vode, ubodom insekata. 

Budući da se ta bakterija obrađuje u posebnim laboratorijima visokog stupnja zaštite, tek odnedavno imamo mogućnost identificiranja te bakterije, pa je mnogo i nezabilježenih slučajeva. 

Osmi po redu Svjetski kongres o tularemiji traje do 1. listopada. Javlja Marijana Smokvina:

Tularemija: bolest izaziva već svega nekoliko bakterija, pripremila Marijana Smokvina

Komentari