Znanstvenici upozoravaju: slatkovodni izvori sve kiseliji

Znanstvenici upozoravaju: slatkovodni izvori sve kiseliji

Dva labuda na Lokvarskom jezeru, gotovo idilična slika, ali izgleda da situacija sa slatkim vodama nije baš najbistrija (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Kako rastu emisije ugljičnog dioksida, tako se neki slatkovodni sustavi ubrzano zakiseljavaju, pokazalo je istraživanje njemačkih znanstvenika koje povećava strahovanja za budućnost ribljeg fonda i kvalitete vode.

Samo jedan posto svjetskih zaliha vode je slatkovodno i u njima živi oko 40 posto svih svjetskih riba. U svijetu se 70 posto slatkovodnih rezervi koristi u poljoprivredi, uključujući navodnjavanje, stočarstvo i akvakulture, prema organizaciji UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO).

Brojne studije upozorile su na opasnost narušavanja bioraznolikosti oceana, sveukupne produktivnosti i morskog života zbog zakiseljavanja koje je rezultat izgaranja fosilnih goriva i posljedičnog povećavanja razine ugljičnog dioksida. Istraživanja slatkovodnih sustava su rjeđa, no rezultati istraživanja objavljeni novom broju časopisa Current Biology pokazuju da se i ona zakiseljavaju.

Znanstvenici su proučavali podatke prikupljene od 1981. do 2015., u četiri velika slatkovodna rezervoara, u Njemačkoj. Otkrili su kontinuirani porast ugljičnog dioksida u vodi i porast pH, mjere kiselosti odnosno lužnatosti vode, od 0,3, kazala je Linda Weiss, voditeljica istraživanja: "To je brže nego u oceanima jer se ne predviđa zakiseljavanje oceana za 0,3 pH do 2100."

Porast ugljičnog dioksida utječe na planktonske račiće, važan izvor hrane za ribe, jer umanjuje njihovu sposobnost da predvide grabežljivce i obrane se, otkrilo je istraživanje. To znači da ih može biti pojedeno više u kraćem razdoblju, čime se smanjuje količina hrane za ribe, kaže Weiss napominjući da je još prerano za detaljne zaključke.

Istraživanje iz 2015. na velikim sjevernoameričkim jezerima, najvećem slatkovodnom sustavu na Zemlji otkrilo je da se zakiseljavaju istom brzinom kao i oceani. 

Prvi znak slatkovodnog zakiseljavanja mogao bi biti loša kvaliteta vode zbog toga što se čini da bakterije koje proizvode toksine bujaju u višim koncentracijama ugljičnog dioksida u slatkoj vodi, kaže Caleb Hasler, profesor sa sveučilišta Winnipeg koji proučava očuvanje vodnih sustava.

Hitno treba izraditi nove studije da bi se procijenio potencijalni ekološki i ekonomski utjecaj zakiseljavanja rijeka, jezera i potoka, upozoravaju znanstvenici.

Weiss kaže kako bi objašnjenje različitih zaključaka toga i njezinog istraživanja moglo ležati u veličini vodene mase ili geologiji. "Htjeli bismo imati još podatka iz čitavog svijeta da možemo odrediti radi li se o globalnom fenomenu ili postoje zemljopisne razlike", kaže ona.

Komentari