Županijske zdravstvene ustanove u plusu - slijedi podizanje standarda

Županijske zdravstvene ustanove u plusu - slijedi podizanje standarda

Podmetači za čaše protiv divljih deponija (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

Zdravstvene ustanove Primorsko-goranske županije posluju s dobitkom. Nakon niza godina u kojima se govorilo o gubicima, sedam ustanova lani je zaradilo milijun i 472 tisuće kuna. Uložit će ih u dalji razvoj standarda.

Prihodi sedam ustanova u prošloj godini bili su 347 milijuna 796 tisuća kuna. Rashodi 346 milijuna 324 tisuće, a sve to ostvaruje 1849 zaposlenih. I njih je lani bilo 4 posto više nego godinu ranije. Zamjenik župana Marko Boras Mandić to ističe kao jedan od rijetkih primjera u Hrvatskoj u kojem se, zahvaljujući odgovornom poslovanju, ne traži pomoć od države. 

Kud će onda zdravstvene ustanove s prihodom? Uložit će ga u podizanje standarda bilo kapitalnim ulaganjima kao Thalassotherapia u Crikvenici ili Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, bilo ulaganjem u specijalizacije i obrazovanje djelatnika kao što to čini Psihijatrijska bolnica Rab.

Uz Dan zaštite okoliša, 5. lipnja, Primorsko-goranska županija tiskala je propagandni i edukativni materijal o vrijednim vrstama i područjima što ih treba posebno čuvati u vrijeme turističke sezone kad se nam se povećava broj stanovnika. Tradicionalno čišćenje podmorja najavljeno je za 3. lipnja, a čistit će se na području Općine Omišalj: uvala Voz i otočić Sveti Marko.

Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša uskoro će otvoriti i natječaj za sufinanciranje manjih ekoloških projekata što ih provode udruge s područja PGŽ, pa treba obratiti pozornost na županijske web stranice. Javlja Tatjana Sandalj:

Komentari