Županijski projekti istraživanja i zaštite prirode

Županijski projekti istraživanja i zaštite prirode

Kartiranje podmorja Unija, Suska i Srakana (Foto: Mosor Prvan, JU ''Priroda'')

Primorsko-goranska županija je, u okviru projekta ECOSEA, osnovala Lokalni radni stol za upravljanje ribljim resursima, izvijestio je danas župan Zlatko Komadina. Javna ustanova ''Priroda'' dobila je 53 tisuće eura od UN-a za nastavak istraživanja posidonije i morskih grebena u podmorju Kvarnera.

Rijeka kao centar borbe protiv onečišćenja mora:
U okviru projekta ECOSEA IPA jadranske prekogranične suradnje osnovan je Lokalni radni stol za upravljanje ribljim resursima za kojeg se iz županijskog proračuna tijekom tri godine izdvaja 285 tisuća kuna. Radno tijelo što ga predvodi dr. Nedo Vrgoč zaduženo je za održivo upravljanje ribljim resursima. PGŽ sudjeluje i u IPA programu HAZADR za koji će izdvojiti 378 tisuća kuna u okviru kojeg će Rijeku kandidirati za centar borbe protiv onečišćenja mora ovog dijela Jadrana. Župan Komadina objasnio je da je formiran projektni tim na čelu sa stručnjacima iz Oceanografskog instituta iz Splita, a PGŽ kandidira jedan njihov prostor i opremila bi objekt budućeg centra.

Javna ustanova Priroda lani je zaradila četiri i pol milijuna kuna, a više od polovice ostvareno je kroz projekte. Sa Slovenijom je kroz IPA projekt u Brodu na Kupi uređena poučna staza o velikim zvijerima, a u podmorju Kvarnera nastavlja se istraživanje morskih livada i grebena. Za istraživanje podmorja je UN-ov Centar za zaštitu Mediterana sa sjedištem u Tunisu, već izdvojio 200 tisuća, a sada odobrio još 53 tisuće eura. Ravnateljica Prirode Sonja Šišić ističe da su se sada usredotočili na otočić Prvić i Grgurov kanal te istraživanja morske trave posidonije i morskih grebena koji su izuzetno značajni za očuvanje ribljeg fonda.

Županija za zaštitu ribljih mrijestilišta predlaže fiksna sidrišta s bovama iako nisu dopustiva. Župan Zlatko Komadina smatra da i u tom slučaju zakon treba mijenjati jer postoji opasnost da će ljetni nautičari sidrima orati morske livade.

Za Dan Planeta zemlje Šišić je najavila akciju čišćenja šumskih staza u Delnicama. Počelo je čišćenje svih zaštićenih područja stradalih u elementarnoj nepogodi: Vražjeg prolaza, Zelenog vira, Kamačnika, Golubinjaka i Japleniškog vrha. Šišić je objasnila da u pomoć ne pozivaju javnost jer  postoji opasnost sve dok Hrvatske šume ne odrade najgrublje i najteže poslove, a 22. travnja na Japleniškom vrhu okupit će se i djeca. Javlja Neva Funčić:

Komentari