Županijski vijećnici Novu dočekuju s umjerenim optimizmom

Županijski vijećnici Novu dočekuju s umjerenim optimizmom

Županijski vijećnici kosenzusom protiv raznih problema i onečišćenja (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Primorsko-goranska županija je osnivač ''Jadranskog edukativno-istraživačkog centra za reagiranja na iznenadna onečišćenja mora''. Uz ovu odluku, Županijska skupština je na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici, potvrdila nove koncesije na pomorskom dobru i produljila važenje razvojne strategije.

Za privremenog ravnatelja nove ustanove imenovan je inženjer pomorskih komunikacija Vedran Martinić. U radu se očekuje podrška jadranskih regija te europskih fondova, a Županija je već opremila sjedište novog Centra na Pećinama.

Postojeća razvojna strategija vrijedi do daljnjeg, jer Vlada opet nije na vrijeme napravila zadaću. Naime, još nije usvojena nova državna razvojna strategija. PGŽ je poodmakla s pripremama nove, ali mora usporiti zbog sporosti državne administracije, rekao je župan Zlatko Komadina.

Godinu u radu Skupštine obilježili su suradnja i aktivna oporba, istaknuo je predsjednik županijske skupštine Erik Fabijanić. Prihvaćeni su oporbeni amandmani na proračun za 2015. te inicijative za usvajanje Deklaracije o gospodarenju otpadom i Deklaracije o Gorskom kotaru. Fabijanić je zaključio da je osnovni posao vijećnika ''...graditi konsenzus tamo gdje god je to moguće''.

Godinu je obilježilo zalaganje za Gorski kotar, naglasio je župan Komadina: ''Bit će zapamćena po ledolomu i brodolomu zakona vezanih uz Gorski kotar, po inicijativama koje je predlagač dijelom i prihvatio te po spašavanju održivosti proračuna, posebno ovih 14 gradova i općina s brdsko planinskih područja. Ovih dana slijede još neki razgovori o tome''.

Komadina je umjereni optimist jer su svi strateški državni projekti vezani uz naš kraj: Zagrebačka obala, LNG terminal, obnova željezničkog pravca, zračno pristanište Mali Lošinj. Poslušajte izjave Erika Fabijanića i Zlatka Komadine: 

Komentari