Županijski vijećnici obišli odlagališta Marišćinu, Sovjak i Viševac

Županijski vijećnici obišli odlagališta Marišćinu, Sovjak i Viševac Županijski vijećnici obišli odlagališta Marišćinu, Sovjak i Viševac
Dio Viševca (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Dio Viševca (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)
Crna jama Sovjak (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Crna jama Sovjak (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)
Pogled na crnu jamu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Pogled na crnu jamu (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)
Pun autobus vijećnika (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Pun autobus vijećnika (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)
Dio Marišćine (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Dio Marišćine (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)
Pred upravnom zgradom Marišćine (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Pred upravnom zgradom Marišćine (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)
Zasjedanje Županijske skupštine (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka) Zasjedanje Županijske skupštine (Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka)

Foto: Neva Funčić / HRT - Radio Rijeka

Kako bi upoznali sustav gospodarenja otpadom, županijski vijećnici obišli su sanirano odlagalište Viševac, crnu jamu Sovjak, čija sanacija tek slijedi, te Županijski centar za gospodarenje otpadom na Marišćini koji dnevno prihvaća 350 tona otpada, a iz EU bespovratno stiže još 4,5 milijuna kuna

Na Viševcu sada raste trava, a iz metana, koji se stvara od otpada nataloženog ispod nje, proizvodi se električna energija. U godinu i pol dana proizvedeno je 3000 MWh, puno povoljnije nego izgaranje na bakljama koje je bilo beskorisno. Brdo je sada visoko tridesetak metara, a kada je na toj lokaciji počelo odlaganje otpada 1964. godine to je bila trideset metara duboka vrtača. Napunjena i prepunjena, a sanacija je trajala desetak godina. Uporabna dozvola za ozdravljeno odlagalište i za malu plinsku elektranu Viševac dobivena je prošle, 2017. godine.

Sporni "slučaj Jurešić" - Na aktualnom satu Županijske skupštine Primorsko-goranske županije, HDZ-ov Dinko Beaković je pitao hoće li biti pokrenut kazneni postupak protiv odgovornih za izbor Valerija Jurešića, koji nije imao potreban staž za imenovanje na mjesto pročelnika za kulturu. Naime, Jurešić je nakon presude Visokog upravnog suda u svibnju smijenjen. Predsjednik Skupštine Erik Fabijanić poručio je Beakoviću da podnese prijavu ukoliko ima saznanja o kaznenom djelu, a župan Zlatko Komadina tvrdi da je Županija postupala prema zakonima.

Crna jama Sovjak je, kako joj i ime kaže, još uvijek crna priča. To je jedna od devet ekološki najopasnijih lokacija u Hrvatskoj i za njenu je sanaciju zadužena Republika Hrvatska. Pozitivan pomak očekuje se u idućih petnaestak dana kada bi, na osnovu projekta sanacije vrijedog 50 milijuna eura, trebao biti odobren novac iz fondova EU. Općina Viškovo je stoga već pripremila natječaje za izvođače sanacije, koja bi mogla početi ove godine.

Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina prvi je i najmoderniji u Hrvatskoj, iako je i njegova gradnja trajala dvadesetak godina. Danas dnevno prima 350 tona otpada, kojeg se obrađuje, izdvojene korisne sirovine prodaje, dio nastalog plina isporučuje cementari, a manji dio otpada deponira.

Na tom plinu sada nema zarade. "Imate goriva iz otpada u enormnim količinama, a energana je premalo. Zato se ide u izmjenu strategije, kako naše gorivo ne bismo izvozili nego koristili u Hrvatskoj", rekao je direktor Ekoplusa Josip Dedić. Izvijestio je kako je Europska komisija odobrila projekt ŽCGO Marišćine te da je iz fondova EU za unaprjeđenje sustava bespovratno odobreno dodatnih 4,5 milijuna kuna.

"Napravili smo popis dodatne opreme i alata, od specijalnih i vatrogasnih vozila, vatrodojave, do opreme za laboratorij za gorivo iz otpada. Radi se o projektu vrijedom oko 6,5 milijuna kuna, od čega nam je odobreno 4,5, a ostalo ćemo zatvoriti vlastitim i sredstvima Županije. U pripremi je natječajna dokumentacija, nakon toga najesen slijedi izbor dobavljača i potpisivanje ugovora", rekao je Dedić.

Iako projekt Marišćine još pati od "dječjih bolesti", župan Zlatko Komadina je istaknuo da su sva dosadašnja odlagališta otpada u Primorsko-goranskoj županiji pred zatvaranjem i sanacijom.

Poslušajte izvještaj s obilaska odlagališta, a imamo i izjave Beakovića i Komadine o "slučaju Jurešić". U međuvremenu nam je stigla i pismena reakcija Valerija Jurešića, koju također objavljujemo:

Marišćina, Sovjak, Viševac; pripremila Neva Funčić

Beaković i Komadina o Jurešiću, pripremila Neva Funčić

Komentari