Županijsko državno odvjetništvo istražuje smrt bolesnog dječaka iz Omišlja

Županijsko državno odvjetništvo istražuje smrt bolesnog dječaka iz Omišlja

Roditelji nisu željeli pristati na liječenje kemoterapijom (Foto: Pixsell)

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, po zaprimljenoj kaznenoj prijavi Policijske uprave, istražuje smrt teško bolesnoga devetogodišnjaka čiji su roditelji odbili bolničko liječenje. Oglasili su se i Ministarstvo zdravlja te Ministarstvo socijalne politike i mladih.

U slučaju djeteta čiji su roditelji odbili liječenje ne-Hodgkinovog limfoma kemoterapijom, što je dovelo do njegove smrti, Ministarstvo socijalne politike i mladih izvijestilo je da je Centar za socijalnu skrb Krk postupio vrlo žurno, u skladu s ovlastima i odredbama Zakona o socijalnoj skrbi.

Krčki je Centar za socijalnu skrb reagirao odmah nakon što su 8. kolovoza iz riječkoga KBC-a obaviješteni da su roditelji dječaka, suprotno mišljenju i preporuci liječnika, odlučili dijete odvesti iz bolnice unatoč teškoj dijagnozi ne-Hodgkinovog limfoma.

Alternativne metode liječenja ne podliježu nadzoru Ministarstva zdravlja, gdje kažu "da se očito radilo o nadriliječništvu koje predstavlja kazneno djelo", za što postoje sankcije ukoliko se kazneno djelo dokaže. Ministarstvo stoga nije nadležno postupati u ovom slučaju, kao ni zdravstvena inspekcija, koja ima ovlasti nadzirati samo način na koji se obavlja zdravstvena djelatnost. Ako postoje saznanja o bilo kojem obliku nadriliječništva, predmeti se dostavljaju policiji i Državnom odvjetništvu, navodi Ministarstvo zdravlja u svom odgovoru na upit Hine.

Centar je 11. kolovoza obavio terenski izvid u Omišlju. Dječakovu su majku, koja tamo živi, upoznali s odredbama Obiteljskog zakona o pravima djeteta na skrb za zdravlje i život, i uz njih vezane dužnosti roditelja. Izrečena joj je mjera iz čl. 109. Obiteljskog zakona, odnosno upozorenje na pogreške i propuste u skrbi i odgoju djeteta.

Zatim je 13. kolovoza Centar kod Općinskog suda u Rijeci pokrenuo postupak oduzimanja prava roditeljima da žive sa svojim djetetom i odgajaju ga. Predložili su hitno donošenje privremene mjere kojom bi se dijete, do okončanja postupka, povjerilo na čuvanje i odgoj Dječjem domu "Ivana Brlić Mažuranić" u Lovranu.

Istog dana Centar je Policijskoj postaji Krk podnio kaznenu prijavu protiv djetetovih roditelja.

Dan kasnije Centar je Općinskom sudu u Rijeci uputio prijedlog za lišenje prava na roditeljsku skrb. Također su predložili da se hitno odredi privremena mjera kojom bi se skrbnica za poseban slučaj ovlastila da, u ime i za korist djeteta, donese odluku o dozvoli liječenja u odgovarajućoj medicinskoj ustanovi.

Deset dana nakon toga, 24. kolovoza, u Stalnoj službi Delnice i Opatija održano je ročište. Roditelji su tada sudu priložili dokaz kako za 1. rujna imaju dogovoren pregled u Klinici za tumore u Avianu u Italiji. Sud im je naložio da u roku od 15 dana, dakle do 7. rujna, dostave dokaze o daljnjem liječenju djeteta u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi.

3. rujna u krčki je Centar stigao dopis iz KBC-a Rijeka o tome da su iz Klinike u Avianu priopćili da je otac u dogovorenom terminu doveo dijete na pregled, ali je i tamo odbio nastavak liječenja.

Centar je isti dan sudovima u Delnicama i Opatiji dostavio podnesak kojim traži da se odmah donesu odluke, bez obzira što nije istekao rok koji je dan roditeljima, navodi Ministarstvo socijalne politike i mladih. Međutim, teško je bolesni dječak umro dva dana kasnije, 5. rujna.

Komentari