Skalanada

Skalanada

O svemu što muči naš planet - klimatskim promjenama, gospodarskoj krizi, globalizaciji, neodrživom razvoju - i rješenjima koja su nadohvat ruke, ali zahtijevaju promjenu razmišljanja i prilagodbe usvojenih navika, slušajte svakog drugog petka u 11:30 u emisiji Saše Vuksana i Zorana Skale.

Emisija Skalanada - u potrazi za novom normalnosti uz pomoć ing. Zorana Skale, traži odgovore na pitanja zašto smo došli do situacije koja većinu čini nesretnom i koji su putovi u sretniju budućnost.

Skala je pokrenuo prvi proces lokalne Agende 21 u Općini Omišalj, koji je 1999. dobio priznanje na europskom natjecanju Nagrada za održivi grad. Koordinirao je izradu četiri programa održivog razvoja za otočne skupine Cresa, Krka, Lošinja i Raba, a redovito surađuje s ICLEI-jem i Post Carbon Instituteom.

Skalanadu Zorana Skale i Saše Vuksana poslušajte svakog drugog petka (osim tijekom srpnja i kolovoza) u 11:30! (foto: Sailom @FreeDigitalPhotos.net)

Posljednje emisije

Petak, 26.06.2020 11:30

Kraj :(

Dođosmo do kraja Skalanade! U svakom poslu deset godina je priličan „komad“ vremena i trebalo bi se moći prepoznati neki njegov rezultat. Tragajući za novom normalnosti razgovarali smo o mnoštvu tema, komentirali razna događanja, prenosili tuđa iskustva, ponekad smo imali i goste. Je li se nešto promijenilo u korist održivosti, odnosno, u korist postizanja neke nove normalnosti koja bi mogla trajati kroz vrijeme? O tome sa Zoranom Skalom u posljednjoj Skalanadi.

Petak, 12.06.2020 11:30

Žene i odrast

Ovu emisiju ćemo u cijelosti posvetiti ženama i odrastu, tako što ćemo govoriti o stavovima 40 intelektualki i aktivistica iz cijelog svijeta koje su dio mreže Feminisms and Degrowth Alliance, o životu tijekom i nakon pandemije. Davno smo u jednoj emisiji govorili o tome kako su u najmirnijem i najprosperitetnijem razdoblju plemena Irokeza kod njih glavnu riječ imale žene. Nakon čitanja stavova spomenutih dama, dio kojih ćemo čuti u emisiji, razmislite je li možda vrijeme da se ugledamo na Irokeze – ovaj puta globalno.

Petak, 29.05.2020 11:30

Normalna hrana

Pandemija nam je pokazala koliko je ranjiv svijet u kojem živimo. Ni zadovoljavanje naših najosnovnijih potreba, poput hrane, nije nam zajamčeno. Kad iz bilo kog razloga zastane ona silna globalna „predcovidna“ mobilnost roba i ljudi, svatko se odjednom može zateći u „prehrambenoj pustinji“. Naslušali smo se vijesti o praznim policama trgovačkih centara, o ljudima koji nemaju što jesti (UN govori o četvrt milijarde ljudi kojima prijeti skapavanje od gladi ako im se ne dostavi pomoć), dok se s druge strane javlja kako na farmama nema tko da pokupi urod pa on trune na tlu, o milijunima pilića i stotinama tisuća svinja koje su morale biti „uništene“ jer ih nije imao tko preuzeti i preraditi, o kubicima prolivenog mlijeka, o milijunima zgnječenih i bačenih jaja... Sigurnost naše prehrane očigledno je vrlo krhka. Znamo li tko brine o njoj? Poslušajte u novoj Skalanadi sa Zoranom Skalom.

Petak, 15.05.2020 11:30

Post COVIDno planiranje

Mjere izolacije zbog pandemije popuštaju što nas podsječa da je možda vrijeme da se pozabavimo s planiranjem što i kako bi trebali raditi kada COVID-19 konačno prestane biti udarna tema medija. Kako planirati oporavak društva od jednog ovako velikog poremećaja kakav je nastao s pandemijom? Poslušajte razmišljanje Zorana Skale.

Komentari

Sljedeća emitiranja

Petak, 14.08.2020. 11:30 - 11:45

Petak, 21.08.2020. 11:30 - 11:45

Poslušajte

Kraj :(
Petak, 26.06.2020 12:40

Žene i odrast
Petak, 12.06.2020 12:40

Normalna hrana
Petak, 29.05.2020 12:40